Školarci
14.03.2018.

Osposobite ih za život

Današnja deca, što bi babe rekle, znaju "na čemu nebo stoji", ali nisu sposobna da se nose sa gomilom svakodnevnih i tako običnih stvari. Vodimo ih sa jedne na drugu vannastavnu aktivnost, kao da će svi u sportiste i pijaniste, ali zato ne stižemo da ih naučimo nekim jednostavnim poslovima i veštinama koji će im kasnije u životu i te kako koristiti. Uostalom, ako se dobro organizujete, dete može da stigne sve i da nauči baš sve što treba da zna. Ako ne znate odakle da krenete, evo predloga!

1. Pranje veša
Mnoga deca stignu do fakulteta, osamostale se i odsele se iz kuće, a da ne znaju kako da uključe mašnu za veš. Da se to ne bi i vama desilo, počnite da ih učite već oko šeste-sedme godine. Ne morate da ih upoznajete sa svim delovima, biće dovoljno da nauče kako da sortiraju veš, kako da odaberu program, gde se sipaju prašak i omekšivač, kasnije će ovladati i detaljima.

2. Gajenje biljaka
Za koji dan na terasi možete da naravite malu baštu i da naučite dete kako se seju, rasađuju i neguju biljke. Zajedno nabavite saksije, zemlju i seme začinskog bilja, cveća, papričica, čeri-paradajza, a posle zajedno ovladajte tajnama povrtarstva i cvećarstva. Ako budete vodili računa o zalivanju, već negde početkom leta bićete ponosni na vaš mali, bogati vrt.

3. Pakovanje poklona
Svi volimo da primamo poklone, a posebno se radujemo odmotavanju ukrasnog papira. Iako danas zaposleni u knjižarama i prodavnicama besplatno pakuju poklone, nije loše da dete nauči da to radi samo. Dok je malo može da pomaže u lepljenju selotejpa i vezivanju mašnica, kasnije će biti sposobno da samo izreže papir i upakuje poklon, a kad još malo poraste poželeće da eksperimentiše i da pokazuje svoju kreativnost.

4. Male kućne majstorije
I dečaci i devojčice bi trebalo da znaju kako da zakucaju ekser i da zavrnu šraf. Verovatno to neće često raditi, ali ne škodi da se nauči jer nikada ne znate kada ove jednostavne veštine mogu da vam zatrebaju. Ne čekajte da se sa čekićem sretnu tek u višim razredima osnovne škole, na časovima tehničkog vaspitanja, već ih motivišite da vam pomažu kad kačite slike na zid, krečite ili majstorišete po stanu i dvorištu.

5. Pisanje pisma
Kako smo i mi zaboravili da pišemo i šaljemo pisma, bilo bi lepo da se podsetimo učeći decu ovom odbačenom običaju. Objasnite mu da ne mora da čeka posebnu priliku kako bi baki i deki, tetki ili prijateljima poslalo nekoliko lepo sročenih rečenica, nabavite mu papir, koverte i, što da ne, naliv-pero, pa mu ispričajte kako smo mi to nekada radili. Na kraju ga naučite kako se piše adresa. čemu služi markica i kako se šalje pošiljka, a ono će, kad pismo stigne do primaoca, samo shvatiti koliko je lako obradovati nekoga.

6. Sremanje jednostavnog obroka
Uključite dete u spremanje jednostavnijih obroka ili užine za školu. Ostanite smireni ukoliko brašno i jaja krenu da lete po podu kuhinje jer bez toga nema učenja. Predškolci nek krenu od prelivanja pahuljica mlekom ili jogurtom, mlađi školarci od jednostavnih sendviča, a stariji mogu da se iskažu u pravljenju salata, pica, špageta i prženju jaja.

8. Snalaženje u prostoru
Korišćenje GPS a u automobilu ili na mobilnom telefonu olakšava snalaženje  ali nije zgoreg znati kako se čita mapa i kako se orijentisati u prostoru bez pomagala. Ovu veštinu sa najmlađima vežbajte u obližnjem parku ili šumici "tragajući za blagom", Napravite sopstvene mape i pratite ih zajedno sa detetom koje će biti oduševljeno kad stigne do cilja, a kasnije pređite na orijentisanje u nepoznatom okruženju.

8. Saniranje rane
Naučite dete kako da ne paniči kada vidi krv, kako da ostane pribrano i da pomogne sebi i drugima, ukoliko je to potrebno. Mlađi osnovci bi trebalo da znaju kako se zaustavlja krvarenje, kako se čisti rana i stavlja flaster, a starija deca bi mogla da krenu na kurs prve pomoći jer su dovoljno zrela da nauče više.

9. Čišćenje i sređivanje kuće
Pod pretpostavkom da ste dete dok je bilo još sasvim malo naučili da slaže svoje igračke i stvari, kad pođe u školu možete da mu poklonite i krpu za brisanje prašine, a povremeno mu prepustite usisavanje sobe. Mlađi osnovci su sposobni da se "nose" čak i sa kupatilom, pa im slobodno poverite pranje lavaboa netoksičnim hemikalijama ili prirodnim sredstvima za ribanje da bi naučila koliko je važno da kupatilo bude čisto. Kad malo porastu, pranje kade ili tuš-kabine, brisanje veš-mašine i ogledala prebacite na njih.

10. Pametna kupovina
Svako dete, ma koliko malo bilo, treba da zna kako se racionalno raspolaže novcem. Zajedno pravite spisak za kupovinu, a u radnji mu objašnjavajte zbog čega birate proizvode jednog proizvođača, a ne drugog, odnos cene i kvaliteta, akcijska sniženja... Dozvolite mu da s vremena na vreme ono plati nešto od svog džeparca jer će tako shvatiti vrednost novca.

izvor: parents.com

foto: pinterest, Play Party Plan, abcnews.go.com, Dreamstime.com, infolific.com, bbc

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci