Školarci
24.11.2017.

Ovo su naša deca

U Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ predstavljeni su ključni rezultati nacionalnog pilot-istraživanja „Ponašanje u vezi sa zdravljem kod dece školskog uzrasta“ (Health behaviour in school-aged children, HBSC). Istraživanje, kojim je obuhvaćeno 3.267 učеniка iz 86 šкоlа, sprovedeno je  uz pоdršкu Ministаrstvа zdrаvljа, Ministаrstvа prоsvеtе, nаuке i tеhnоlоšкоg rаzvоја i Svеtsке zdrаvstvеnе оrgаnizаciје. Rеаlizоvао ga је tim Institutа zа јаvnо zdrаvljе Srbiје tокоm аprilа i mаја ove godine gоdinе kako bi se dоbili pоdаci о znаnju, stаvоvimа i pоnаšаnju u vеzi sа zdrаvljеm dеcе i mlаdih uzrаstа 11, 13 i 15 gоdinа.
Pa da vidimo kakva su nam deca.

Iako nam se možda često žale da ih boli glava, stomak, noga, da im srce preskače i da im je muka, naročito kad treba izbeći kontrolni zadatak, dve trećine učenika petog i sedmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole ocenjuje svoje zdravlje kao odlično, a u pogledu kvaliteta života 79,7 odsto njih ocenjuje svoj život pozitivno, ocenama od 7 do 10 na skali od 0 do 10.

Da su nam deca zadovoljnija nego što mislimo, pokazuje i podatak iz istraživanja da skoro tri četvrtine petaka, sedmaka i učenika prvog razreda srednje škole otvoreno razgovara sa ocem o stvarima koje ih muče, a sa majkom probleme deli čak 86,4 odsto njih.

Više od četiri petine učenika i učenica pozitivno ocenjuje različite aspekte komunikacije u porodici, 84,3 odsto smatra da porodica pokušava da im pomogne, a 82,1 odsto anketirane dece dobija od porodice potrebnu emocionalnu pomoć i podršku.

Da ne voli školu navelo je 38,4 odsto učenika i učenica. Devojčice imaju pozitivnije mišljenje o školi od dečaka, a petaci više od starijih đaka. Četiri petine svih učenika oseća se prihvaćeno, a na opterećenost školskim obavezama najviše se žale dečaci, učenici prvog razreda srednjih škola.

Podrška prijatelja, iako značajna, doživljava se kao manja od podrške porodice, pa tako 66,3 odsto dece smatra da njihovi prijatelji pokušavaju da im pomognu, 70,2 odsto računa na prijatelje kada imaju problem, a 80,9 odsto njih navodi da ima prijatelje s kojima mogu da podele radost i tugu. Najveći broj učenika za svakodnevnu komunikaciju sa prijateljima koristi SMS (53,8 odsto), instant poruke (Viber, Whatsapp, chat aplikacije 54,5 odsto), telefon i internet programe 48,8 odsto, a najmanje njih koristi Facebook objave, Twitter, Instagram, igrice i mejl.

Doručak tokom radne nedelje, sudeći po rezultatima istraživanja, ne preskače 54,3 odsto đaka, a tokom vikenda 83,9 odsto, ali zato voće svakog dana jede samo 19,3 odsto anketiranih učenika, povrće 24,3 odsto, a slatkiše 43,4 odsto dece, pri čemu čak četvrtina njih (23,6 odsto) jede slatkiše više puta u toku dana. Skoro petina dece konzumira gazirana bezalkoholna pića više od jednom dnevno.

Devojčice češće smatraju da imaju višek kilograma, navode da su na dijeti ili da bi trebalo da smršaju, dok dečaci češće smatraju da bi trebalo da se ugoje. U svim uzrasnim grupama dečaci su fizički aktivniji od devojčica.

U Srbiji je 17,5 odsto učenika i učenica pušilo bar jednom tokom života, 10,9 odsto i sada puši cigarete, a među njima je 58,6 odsto onih koji to rade svakodnevno. Najveći broj dece, 34,7 odsto, zapalio je prvu cigaretu u 15. godini. Marihuanu je bar jednom probalo 12,5 odsto učenika i učenica prvog razreda srednje škole, mahom u 15. godini života.

Skoro svaki drugi učenik 5. i 7. razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole (45,9 odsto) probao je alkohol, četvrtina učenika (25,6 odsto) se opila bar jednom tokom života.

Da je u poslednjih nekoliko meseci najmanje jednom učestvovalo u zlostavljanju drugog učenika/učenice navelo je 15 odsto učenika, žrtva vršnjačkog nasilja jednom ili više puta u poslednjih nekoliko meseci bilo je 17 odsto učenika i učenica, svaki deseti učenik je bio izložen nekoj vrsti digitalnog nasilja, a dve trećine učenika je odgovorilo da nije nikada učestvovalo u tuči.

Kada je reč o seksualnoj aktivnosti učenika i učenica prvog razreda srednje škole, 22,9 odsto anketiranih bilo je seksualno aktivno. I po ovom pitanju se 15. godina pokazala kao prelomna jer je većina njih prvi seksualni odnos imala u ovom uzrastu.

Foto: verywell.com, everydayhealth.com, newshub.co.nz, scienceabc.com, fwrealestate.net, huffingtonpost.com, mirror.co.uk

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci