Školarci
10.10.2013.

Jovanović: Đaci neće propustiti PISA test

Jovanović: Đaci neće propustiti PISA test


Đaci iz Srbije ipak neće propustiti PISA testiranje u ciklusu 2015. godine poručuje ministar prosvete Tomislav Jovanović.

U medijima se prethodnih dana pojavila informacija da đaci iz Srbije neće učestvovati u PISA testiranju, najvećem međunarodnom istraživanju u oblasti obrazovanja jer Ministarstvo prosvete nije uplatilo novac za novi ciklus OECD –u, koji sprovodi ovaj program.
Međutim, Jovanović je u utorak demantovao ove navode.
- Naši đaci neće propustiti PISA testiranje 2015. godine - rekao je ministar Jovanović i naveo da unutrašnji problemi ne smeju da se prenose na međunarodni teren.
On je, takođe, istakao da Ministarstvo prosvete nije dobilo ni preliminarne rezultate PISA istraživanja 2012. godine.
Jovanović je istakao da je uspeh naše dece na PISA testiranju bolji nego "što objavljujemo od rezultata zemalja u okruženju".
- Ne očekujem da se prozivamo preko novina, nego da kolege koje su učestvoale u istraživanju dođu u ministarstvo i da rešimo problem", rekao je Jovanović.
Ovom izjavom, ministar Jovanović je demantovao koordinatorku PISA Srbije Dragicu Pavlović Babić, koja je pre tri dana rekla Tanjugu da je Srbija propustila rok za potpisivanje ugovora sa OECD za 2015. godinu, pa naši đaci neće učestvovati u tom ciklusu međunarodnog PISA istraživanja, kao i da država nije isplatila ni domaće honorare za realizaciju testiranja koje je sprovedeno prošle godine.
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da "ostaje privrženo međunarodnim testiranjima, uključujući i PISA 2015".
U saopštenju se ne precizira da li će đaci u Srbiji učestvovati u sledećem ciklusu međunarodnog PISA istraživanja 2015. godine, već se podseća da je Ministarstvo izmirilo obaveze iz ugovora za 2012. godinu sa Organizacijom za ekonomsku saradnju i razvoj, koja sprovodi istraživanje.
"OECD je saradnju ocenio kao odličnu i pozvao Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da učestvuje i u narednom ciklusu - PISA 2015", navodi se u saopštenju.
PISA testiranje, najveća međunarodna provera postignuća učenika, obavlja se svake tri godine i testiraju se ucenici koji napune 15 godina.
Srbija učestvuje u PISA testiranju od 2003. godine, a na prethodnom testiranju naši đaci ostvarili su do sada najbolje rezultate, iako su njihova postignuća i dalje ispod proseka.
Rezultati PISA testova 2012. biće objavljeni krajem godine.

slika:blic.rs

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno