Školarci
09.11.2017.

Jedni biju, drugi trpe, treći navijaju

Ako ste u proteklih mesec dana pomislili da se Dečji sajt previše često bavi vršnjačkim nasiljem, snimak brutalnog prebijanja devojčice iz Aranđelovca pokazao je da o ovoj temi nažalost nikada neće biti napisano dovoljno tekstova, da nikada neće biti dovoljno TV emisija, ni dovoljno osuda.

Snimak više ne može da se nađe na Jutjubu (Youtube) jer je skinut zbog eksplitnih scena nasilja. Postoji na portalima skoro svih dnevnih i nedeljnih novina, na brojnim Fejsbuk stranicama, ali nema potrebe da ga gledate čak i ako ne spadate u osetljive osobe. Za toliku brutalnost i toliko besa, gneva, osionosti i nadmoći s jedne strane, i bola i poniženja s druge strane niko nema želudac.

Nije bitno da li imate dete ili nemate, da li možete da zamislite svog sina ili kćerku ili neko drugo vama drago i blisko dete u ulozi pretučene i ponižene devojčice koja čak nije ni pokušala da pruži otpor nasilnicima.
Nije bitno od čega je sve počelo, nije važan broj udaraca koji je dete dobilo, jer je i jedan previše, a nije važno ni da li su u batinanju, vređanju i pretnjama prednjačile devojčice ili dečaci...
Nije bitno ni to što se prebijanje vršnjakinje desilo u školi tokom odmora, ni da li su nasilnici poznati kao problematični učenici, ni čija su deca, ni ko ih štiti, ni kakva će im kazna biti određena...

Bitno je to što je neko snimao iživljavanje mobilnim telefonom umesto da ga spreči ili makar zaustavi, a najstrašnije je što se prebijena devojčica nije poverila nikome, pa ni roditeljima.

– Jedna studija je pokazala da čak 70 odsto dece ne uzvraća na udarce i maltretiranje, ne reaguje i ponaša se kao da se ništa ne dešava, kao da im nije stalo do toga u kakvoj situaciji se nalaze. Znatno manji broj dece pokušava da se odbrani ili postaje agresivno, a za devojčice je tipično da na agresiju reaguju bespomoćnošću – ispričala je nedavno za Dečji sajt Aleksandra Solujić, psiholog i naglasila da žrtve sve češće ćute i povlače se u sebe, ne znajući da će nasilje koje su trpele ostaviti trajne posledice na njih.

Iako izvesno nijedan roditelj nije ispratio dete iz kuće sa savetom da tuče, maltretira, vređa ili na bilo koji drugi način zlostavlja bilo koga, u svakoj školi postoji makar dvoje-troje nasilnika koji terorišu sve koji im se nađu na putu. Oni su manjina, ali zato treba da nas zaplaši podatak da bi skoro 19 odsto učenika pristalo da ismeva drugove samo da ne bi bili isključeni iz grupe, kako je pokazalo istraživanje specijaliste pedagogije Slobodana Malušića, u kojem je učestvovalo 600 učenika iz pet beogradskih osnovnih škola.

Petina je priznala da bi se radije priključila zlostavljačima nego što bi stala na stranu žrtve, a u stvarnosti je taj procenat mnogo veći i njega možda čine i vaša deca i zato razgovarajte s njima.

Vi morate da znate šta vaša deca rade tokom dana, šta se dešava u njhovom razredu, na putu od kuće do škole, na treningu, na njihovim nalozima na društvenim mrežama... Vi morate da znate da li je vaše dete bilo svedok vršnjačkog zlostavljanja ili je i samo bilo žrtva. Znamo da ste umorni, da nemate vremena, da ste ih lepo vaspitavali i usađivali im prave vrednosti, ali, znate... stvari nekad krenu po zlu, pa uticaj vršnjaka, naročito onih koji nisu uzorni, ponekad prevlada. Ponekad prevlada strah, a ponekad i sklonost da se gledaju svoja posla.
Lako je kriviti prosvetne radnike, „Farme“, „Parove“, „Zadruge“ i prenose skupštinskih sednica, lako je tražiti najstrože kazne za nasilnike, lepo je tvrditi da se kaznama ništa ne postiže i da deci na lep način treba objasniti šta je prihvatljivo, a šta neprihvatljivo, teško je razgovarati s tinejdžerom koji ne želi da razgovara i shvatiti šta mu se mota po glavi i šta ga muči u duši.

Danas ugasite TV, utišajte mobilne telefone, okupite se u dnevnoj sobi i razgovarajte. Smanjićete rizik da vaše dete postane nasilnik, smanjićete mogućnost da vaše dete postane žrtva i da vaše dete postane jedno od one dece koja se ćutke sklanjaju pred nepravdom koja se nanosi drugima. Reagujte na vreme, dok ne bude kasno.

Foto: rebelcircus.com, care.com, thecrossingpoint.co.uk, earthtimes.org, piertraining.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci