Školarci
26.09.2017.

Kada je vreme za ljubimca?

Dete vas već dugo nagovara da nabavite kućnog ljubimca, ali vi niste baš sigurni da li će birnuti o njemu ili je to samo prolazna želja. Evo kako ćete proceniti da li je pravo vreme za novog člana porodice.

Ukoliko uočite da vaše dete poštuje životinje, da mu je jasno da to nisu plišane igračke već živa bića kojima je potrbna briga i posvećenost, onda znate da je spremno da dobije novog drugara. Ovo ćete najlakše videti kroz njegov odnos sa ljubimcima vaših prijatelja ili životinja iz parka.

Ukoliko je dete odgovorno i revnosno u ispunjavanju obaveza, ukoliko je pedantno kada je lična higijena u pitanju, onda imate još jedan razlog da verujete da će se i prema životinji ponašati onako kako treba. Ako ste neodlučni, ponudite prijateljima da im pričuvate kućnog ljubimca dok su na putu ili preko vikenda, pa pratite detetovo ponašanje. Ukoliko prođe i ovaj test, nema razoga da brinete, vaš klinac je spreman za krznenog ili pernatog drugara.

Iako dete po prirodi treba da bude odgovorno da biste mogli da mu poverite brigu o kućnom ljubimcu, ali imajte na umu i da neka deca zahvaljujući ljubimcima mogu da postanu odgovornija nego što su bila. Pas, mačka, ribica, hrčak i ostala mala slatka živa bića koja unosimo u naše domove zahtevaju konstantnu brigu i pažnju, jer zavise od nas.

Deca koja dobro brinu o ljubimcima imaju više samopouzdanja jer su ponosna na sebe zato što uspešno izvlaze na kraj sa novim obavezama. I naučna istraživanja idu u prilog želji vašeg deteta da ima ljubimca jer je dokazano da mališani koji odrastaju uz mačku ili psa imaju jači imunoliški sistem i veću otpornost na alergije i astmu. Porodice koje imaju pse su u boljoj kondiciji i boljeg zdravlja jer više vremena provode napolju u šetnji i igri sa ljubimcem.
Osim toga, psi i mačke uspešno neutrališu stres i deluju umirujuće kako na odrasle, tako i na decu, što je dovoljan razlog da se odlučite za nabavku ljubimca..

Stav psihologa je da briga oko kućnih ljubimaca smiruje i odrasle i decu, a to se posebno odnosi na mačke i pse koji su izuzetno privrženi vlasnicima. Kojeg god da je dete uzrasta, morate prihvatiti činjenicu da će deo odgovornosti i obaveza poput šetanja psa, menjanja peska za macu, čišćenje kaveza ili akvarijuma pasti na vas, makar u početku. 

Najvažnije je da se životinja navikne na novo orkuženje i da se ukućani, a prvenstveno deca, naviknu na novog člana porodice. Ako je dete malo, računajte da ćete se o ljubimci uglavnom brinuti vi, a ako su vam deca stariji osnovci, obaveze postepeno prebacujte na njih tako da pas ili mačka na koncu budu samo njihova briga. Računajte na to da ćete u početku dete često morati da podsećate da nahrani macu i ribice, i da izvede kucu u šetnju.

foto: Mis mascotas, Webconsultas, Animal Mascota, Webconsultas

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci