Školarci
02.09.2017.

Pribor kupujte po spisku

U većini beogradskih knjižara poslednjih dana avgusta nije bilo velike gužve, pa prodavci veruju da će danas, ali i čitave naredne nedelje padati s nogu od umora. Slika se ponavlja iz godine u godinu... Roditelji nestrpljivo cupkaju u redu pred kasom dok njihovi školarci biraju sveske, gumice, pernice, lenjire, uvijače i mnoge druge potrepštine za školu koje im, da se ne lažemo, neće trebati odmah.

Da ne biste i vi, kao jedna mama koja planira proslavu za ćerkin 18 rođendan, a još po fiokama premešta šest-sedam svezaka i dva pakovanja bojica koje joj je kupila pred polazak u prvi razred, kupujte pametno. Ona je, malo zbog straha da nešto ne zafali, a malo zbog nesposobnosti da izabere samo nekoliko iz gomile svezaka sa likom Vinija Pua, kupila čak 20. Toliko je bilo različitih korica. Većinu je podelila, nešto je uzelo mlađe dete, ostatak se još razvlači po kući.

Ne budite megalomani, kao ona, već kupujte po unapred napravljenom spisku.

Sačekajte da vam učiteljica izdiktira šta će detetu biti potrebno, pa tek onda krenite u kupovinu. Za prvake obavezno birajte malo kvalitetnije sveske, olovke, gumice i bojice, jer će često grešiti i brisati napisano, od čega će se nekvalitetniji papir cepati. Kako dete raste, tako postaje urednije, pa su manje šanse da gumicom ošteti listove svezaka.

Spisak vam je potreban i za starije đake, pa zamolite dete da vam napiše šta treba da mu kupite.

Izbegavajte ukoričene sveske, ukoliko ih učiteljica ili neki nastavnik nije izričito tražio, jer one nepotrebno otežavaju ranac. Deci dozvolite da sama izaberu korice, ali izbegavajte one sa grbovima fudbalskih klubova, jer to može da bude uzrok sukoba među dečacima.

Olovke i bojice treba da budu što kvalitetnije, jer se one bolje oštre i teže lome. U suprotnom će vam se početna ušteda brzo istopiti, kad vam dete za nedelju dana donese bojice i olovke svedene na 3 centimetra.
S druge strane, ako znate da vam je dete zaboravno ili da često gubi svoje stvari, razmislite da li se isplati da dajete više novca za nešto što ćete ponovo kupovati jer je trajno nestalo.

Šestari, lenjiri, trouglovi, „minerice“ i kvalitetnije hemijske olovke spadaju u skuplji školski pribor, pa ponovo podsetite svog školarca da treba da ga čuva. A kako lenjiri prvi stradaju, razmislite u kupovini onih elastičnih koji imaju najveće šanse da u jednom komadu dočekaju kraj školske godine.

Šta god da kupujete, ne gomilajte, ne stvarajte zalihe, uvek možete da dokupite ono što nedostaje.

Foto: Rosecityriveters.org, Katyisd.org, Colonialschooldistrict.org

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci