Školarci
06.08.2017.

Ranac birajte natenane

Nekad davno, kad ste vi polazili u školu, kupovina školskog ranca je bila rutinski posao. Od pet, šest modela za dečake i još toliko za devojčice, koliko je moglo da se nađe u najbližoj knjižari ili robnoj kući, trebalo je izabrati jedan. Modeli su, manje-više, bili isti, razlikovali su se samo po boji i motivima, pa je izbor bio lak, a danas kupovina ranca zahteva i znanje i ozbiljan angažman. Srećom, tu smo mi da vam pomognemo. Za vas imamo i korisne savete i najveći izbor rančeva za školu.

Široki kaiševi čuvaju ramena
Pre nego što krenete u ovu avanturu pažljivo saslušajte šta vaše dete želi, a onda nađite kompromisno rešenje. Njemu će boja, desen i aplikacija omiljenog junaka iz crtaća ili obeležja fudbalskog kluba biti važniji od udobnosti, kvaliteta i cene, o čemu vi morate da vodite računa.

Ukoliko se naramenice ranca usecaju u ramena, usporiće se protok krvi ka mozgu što može da uzrokuje glavobolje i probleme s vidom

Dobar ranac, onaj koji odgovara vašem detetu, neće izazvati loše držanje i deformitete kičmenog stuba, koji se često sreću kod školaraca. Kaiševi treba da budu široki i postavljeni mekanim „jastučićima“, kako bi pritisak na ramena bio raspoređen na veću površinu, a uz to bi trebalo da se otpuštaju i zatežu, po potrebi, kako bi se ranac prilagodio visini deteta – kaže dr Danijela Vukićević, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Klinici za rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“.

Da ne biste svake godine kupovali nov ranac, birajte kvalitetnije modele, od laganih ali izdržljivih materijala

Leđa treba da budu ojačana
Kada podesite kaiševe, oslonac treba da bude i na donjem delu leđa, na karlici, kako bi se dodatno rasteretila kičma i ramena. Iz tog razloga se preporučuje i da leđa ranca budu čvrsta i postavljena mekanim materijalom koji obezbeđuje udobnost prilikom nošenja. Dno ranca ne sme da ide ispod struka, a vrh mora da bude ispod linije ramena.

Unapred saopštite detetu koliko možete da izdvojite za ranac,
da ne biste u prodavnici došli u neprijatnu situaciju


– Vodite računa i o težini praznog ranca koji će, kad ga napunite knjigama i sveskama, svakako biti veliko opterećenje za dete. Iako napunjen ranac težinom ne bi smeo da prelazi 10-15 odsto težine deteta, to u praksi uglavnom nije moguće ispoštovati. Na primer, ako dete ima 25 kg, napunjen ranac ne bi trebalo da bude teži od 2,5-3 kg, što se retko dešava – dodaje dr Vukićević.

Ako ste razmišljali o rancu sa točkićima, ramislite o konfiguraciji puta od kuće do škole, jer bi detetu bilo teško da savladava uzbrdice, nizbrdice, stepeništa i ivičnjake. Uostalom, prvaka ćete vi voditi do škole i iz škole, što znači da ćete, svaki put kad budete hteli da mu pomognete, hodate povijeni jer ručke nisu dovoljno duge za vas.

Našu ponudu rančeva za školu možete pogledati OVDE.

fotoografije::Edúkame i Decjisajt
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci