Školarci
20.09.2013.

Da li dajete detetu džeparac?

Da li dajete detetu džeparac?


Psiholozi tvrde da džeparac, osim što detetu omogućava da ne bude gladno i žedno, ima izuzetan uticaj i na psihu i da mališanima pomaže da stvore odnos prema novcu...

Mnogi roditelji imaju nedoumicu da li školarcima treba davati džeparac, kada je pravi trenutak da se počne i koja suma je najprikladnija.

Psiholozi tvrde da džeparac, osim što detetu omogućava da ne bude gladno i žedno, ima izuzetan uticaj i na psihu i da mališanima pomaže da stvore odnos prema novcu. Baratajući njime deca shvataju vrednost novca i uče kako da sa njim raspolažu, što je veština koja će im biti potrebna u životu. Ipak, stručnjaci naglašavaju da džeparac ima i prednosti i mane i da morate da budete pažljivi.

Džeparac podstiče osećaj nezavisnosti i samostalnosti, jer deca sama odlučuju kada će i šta da kupe. Osim što shvataju vrednost novca, uče da donose odluke kao i da prihvataju njihove posledice. Za mnogu decu to je najbolji način učenja da svako ponašanje nosi određene posledice. Ipak, najmlađi školarci ne znaju najbolje kako da potroše svoj džeparac, pa se može desiti da kupe nešto nepotrebno, a da, na primer, ostanu gladni.

Zbog toga je najbolje da odredite sumu u dogovoru sa detetom (to može, na primer, biti oko 100-150 dinara) kao i da mu objasnite za šta mu novac služi. Ukoliko mu date previše novca, dobiće lošu poruku, da vredi onoliko koliko para ima, a ako mu date premalo može da se dogodi da ga deca zadirkuju i da izgubi samopouzdanje.

Jedno istraživanje nemačkih naučnika pokazalo je da deca koja imaju veću sumu novca za džeparac postižu lošije rezultate u školi.

Možete da se dogovorite sa detetom da mu džeparac dajete na dnevnom, nedeljnom ili mesečnom nivou. Prvacima i drugacima je zgodnije davati novac svakog dana, a starijim školarcima nedeljnu ili mesečnu sumu, jer će na taj način naučiti da raspolažu novcem i da ga racionalno troše. Postepeno će se osamostaljivati i biti sve odgovorniji.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno