Školarci
16.09.2013.

Ukinuti Vukovu diplomu

Форум београдских гимназија упутио је писмо новом министру просвете Томиславу Јовановићу у коме тражи да се укине Вукова диплома.

ФБГ: УКИНУТИ ВУКОВУ ДИПЛОМУ

Вукова диплома се протворила у своју супротност и као таква чини огромну штету систему вредности у оквиру нашег школског система

Од било каквих „реформи“ образовања, неопходнији су потези који ће помоћи да се наше образовање ослободи превазиђених норми и система вредности.

Вукове диплома одавно се претворила у своју супротност. Још од шестог разреда, родитељи и ученици врше притисак у циљу поправљања четворки на петице, „јер ће дете можда бити вуковац“. И сами наставници и школе доприносе претераној производњи вуковаца. „Вуковцима“ се даје лажни осећај вредности и лажна нада да ће бити успешнији у животу од других. Касније, испоставља се да су већи број „вуковаца“ сасвим просечни ученици и неуспешни студенти.
Укидање Вукове дипломе допринело би стабилизацији система вредности у нашим основним и средњим школама, правичнијем оцењивању, бољој мотивацији свих ученика и бољем раду наставника.
Форум београдских гимназија (ФБГ) је синдикат који се бави условима рада наставника, али у једнакој мери и квалитетом образовања. Много пута је јавно реаговао када је наше образовање било пред важним одлукама. У последње време, јавна и стручна иступања ФБГ-а допринела су одлагању лоше осмишљене реформе средњег образовања и реформе гимназија.
Последња велика афера око „мале матуре“ открила је низ слабости нашег образовног система. ФБГ је, одмах по „проваљивању“ тестова, јавно захтевао од тадашњег министра просвете да ОДМАХ поништи оба испита и да их понови. На жалост, то се није десило, али се десило да се упис у средње школе врши искључиво на основу општег успеха ученика у основној школи, што је довело до још горих последица.
Једна од лоших последица уписа у средње школе су и непланирано повећани упис и проширивање одељења у гимназијама и траженим средњим школама, а уједно и смањен упис у осталим средњим стручним школама.
Међутим, овај процес је открио и негативни утицај Вукове дипломе у нашем школском систему. Свима је познато да је Вукова диплома одавно изгубила на значају, да се догађа хиперпродукција „вуковаца“ и да се ученицима поклањају петице само да би били вуковци. Вукова диплома се протворила у своју супротност и као таква чини огромну штету систему вредности у оквиру нашег школског система, угрожавајући при томе и права свих ученика на праведно образовање.
ФБГ је донео одлуку да у свом даљем јавном деловању и раду инсистира на УКИДАЊУ ВУКОВЕ ДИПЛОМЕ.
Укидање Вукове дипломе допринело би стабилизацији система вредности у нашим основним и средњим школама, правичнијем оцењивању, бољој мотивацији свих ученика и бољем раду наставника.


Миодраг Сокић, председник ФБГ

2013-09-16
 

slika:pressonline.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno