Školarci
05.09.2013.

Forum Srednjih stručnih škola

ФОРУМ СРЕДЊИХ СТРУЧНИХ ШКОЛА
Светогорска 48, Београд
Тел/факс (011) 324–66-91
e-mail: forumsssb@ptt.rs
www.forumsssb.org.rs

 

Поштовани/Поштоване,


На помолу су кривичне пријаве!


Налазимо се у ситуацији да се синдикати, од стране ШУ и директора, заобилазе и нимало не уважавају. Дубоко смо забринути и увређени тим развојем ситуације. Појединци који се налазе на одговорним местима не уважавају ПКУ, Закон о основама образовања, и друге законе државе за коју раде, чији су чиновници. Тим и таквим појединцима синдикати очигледно служе само за деградирање синдикалне борбе, и омаловажавање синдикалног јединства.


Као што Вам је познато, у току је распоређивање технолошких вишкова и мањкова. Форум средњих стручних школа је још 20.08. упозорио како директоре, тако и представнике синдиката, на структно поштовање ПКУ и Закона о основама образовања. Наш представник, Милорад Антић, је више пута истицао на састанцима са многим директорима, да није могуће вршити распоређивања технолошких вишкова и мањкова у одређеној школи без сагласности и потписа представника синдиката.


Међутим, одређен број директора сматра да су синдикати само саксија на прозору, или слика на зиду, који му служе за украшавање. Појединци су, директно кршећи закон, одбили да за своје акције траже сагласност синдиката.

 

sli


Форум средњих стручних школа, који увек стоји уз своје чланове и закон, сматра да је овакво понашање недопустиво. Кривично ће бити гоњени сви они директори и школске управе за које се сумња да су прекршили ПКУ и Закон о основама образовања.


Посебно ћемо обратити пажњу на пријављене случајеве класичног мобинга, који настаје када поједини чланови наставног кадра примете директорске злоупотребе, а затим дигну глас против њих. Ови храбри појединци бивају изложени шиканирању, малтретирању, које често изазива психолошке последице.

 

1. Тражимо од ШУ Београда да нам каже који то директори немају потписе представника синдиката за своје одлуке.

2. Тражимо одговорност и смену директора који крше закон и ШУ које то кршење аминују.

3. Очекујемо инспекцију у свим школама у којима је примећено кршење ПКУ и Закона о основном образовању

4. Очекујемо од новог министра просвете да журно истражи све малверзације и казни одговорне према слову закона

 

Уколико не дође до адекватне реакције од стране државе Србије, овакво понашање ће се наставити, а наше образовање ће наставити да опада. И, што је најгоре, показаће се дубока корумпираност у свим гранама образовања, од директора, до врхова министарства.

                                       

С поштовањем,                                                                                                           
У Београду     Председник ФССШБ – Милорад Антић
05.09.2013.         065/9442003
         
slika:novosti.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno