Školarci
27.09.2016.

Kako prepoznati da neko vaše dete maltretira u školi?

Vršnjačko maltretiranje ili bullying, manifestuje se na razne načine, ali deca su vešta u skrivanju tog velikog problema. U nastavku pročitajte koji znakovi upućuju na to da bi vaše dete moglo biti žrtva bullyinga

1. Česte glavobolje i bolovi u trbuhu
Ako je lekar potvrdio da ne postoji ni jedan fizički razlog za ove zdravstvene probleme, njihov uzrok može biti stres koji dete doživljava u školi. Glavobolja i bol u stomaku često su i lažni izgovor za izostanak iz škole koju deca upotrebljavaju kako se ne bi opet morala suočavati s mučnim maltretiranjem. Ako se vaše dete svakodnevno žali zbog ovih problema, pokušajte razgovorom doći do njihovog pravog uzroka.

2. Nagle promene u prijateljskim odnosima
Vaše se dete odjednom više ne druži sa svojim društvom, izbegava prijatelje, isključeno je iz rođendanskih zabava i sličnih događaja? Grupno maltretiranje nažalost nije novost. Deca se često grupišu i okreću protiv jedne osobe koju onda izbacuju iz svog društva.

Dete tada postaje meta njihovog maltretiranja. Povežite se s učiteljima i profesorima kako biste saznali više o svakodnevnoj dinamici odnosa u razredu. Oni su osobe koje često prvi primete ove promene. Učvršćivanje odnosa s drugim roditeljima takođe može pomoći u pravovremenom uočavanju maltretiranja.

3. Odbijanje odlaska u školu

Kod djece koja su izložena maltretiranju to se najčešće događa ponedjeljkom. Nakon vikenda provedenog u sigurnosti vlastitog doma dijete se mora ponovno suočiti s okolinom koja ga guši i to često rezultira odbijanjem odlaska u školu. Za razliku od djece koja su samo velike spavalice i željele bi još malo ostati u krevetu, djeca izložena bullyingu na odlazak u školu reagiraju jako emotivno i s velikom dozom nervoze.

4. Intenzivne emotivne reakcije
Na razgovor o školi ili prijateljima vaše dete se zatvara ili reaguje suzama i ljutnjom? Ovo je siguran znak da ih nešto muči. Izbegavanje razgovora o školi i intenzivne reakcije na tu temu zaista su znak upozorenja.

5. Fizički znakovi

Nažalost, vršnjačko maltretiranje nije samo verbalno nego može postati i fizičko. Izderana odeća, neobjašnjive masnice na telu, ukradeni ili uništeni lični predmeti mogu biti slučajnosti, ali često su znak nasilja.

Ako ih primetite, pokušajte mirno razgovarati s detetom kako biste utvrdili na koji način je došlo do toga. Emotivna reakcija deteta na ovu temu na često govori više od reči. Nervoza, izmotavanje, nelogična objašnjenja ponekad su dokaz da dete nije samo uzrokovalo ‘nezgodu’ nego je netko drugi kriv za nju.

izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

foto: huffingtonpost.com, homeschoolingalmanac.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno