Školarci
10.09.2016.

Kako pomoći detetu da zavoli svoje telo?

Iako društveni činioci mogu imati uticaj na osećaje koje dete, a posebno adolescent, ima prema promenama koje se zbivaju u njegovom telu, kao i na celokupnu sliku o sebi, primarni uticaj na to kako će dete videti svoje telo, ima pordica. Vrlo je važno detetu poslati poruku da je u redu učiti i istraživati vlastito telo

Odrastanjem i razvojem dete pored svih drugih karakteristika upoznaje i svoje telo. Već u prvoj godini života ono ga počinje istraživati, spontano, kroz igru. U dobu od jedne godine ono voli biti golo i može protovati kada ga se želi obući. Oko treće godine ono pojmu o sebi dodaje spoznaju o tome je li dečak ili devojčica, izražavajući tako prepoznavanje svog pola. Tokom kasne predškolske ili ranog školskog uzsrata deca se često skrivaju dok su naga što je izraz srama koji mogu osećati u ovom dobu, ali i izraz svesti o svom telu.

No, svesnost o vlastitom telu izrazito se povećava ulaskom u adolescentski uzrast, odnosno ulaskom u pubertet, otprilike s 12 godina. Nagli rast deteta u to vreme kao i niz promena, ne samo telesnih, usmerava dete prema razmatranju sebe i povećanoj svesnosti o svom telu i izgledu.

Društveni standardi

Dečji rast i sazrevanje vođeni su prvenstveno biološkim nasleđem. Od njega zvisi visina deteta, njegova težina, građa tela i sve druge telesne karakteristike. Tako od njega zvisi i ulazak deteta u period izrazitih telesnih promena, vreme ulaska u pubertet. O biološkom nasleđu zvisi ne samo doba u komj će dete ući u pubertet nego i brzina kojom će kroz njega proći.

Dok će nekim adolescentima biti potrebna samo godina i po do dve da završe pubertet, nekima će za to biti potrebno znatno duže vreme, čak četiri ili pet godina. Posledica toga je moguće postojanje velikih razlika u zrelosti među vršnjacima, a što se svakako može odraziti kako na njihove međusobne odnose tako i na sliku i osećaje koje će mlada osoba imati o sebi.

Nadalje, društveni / kulturološki činitelji takođe mogu imati uticaj na osećaje koje dete, a posebno adolescent, ima prema promenama koje se zbivaju u njegovom telu, kao i na njegovu celokupnu sliku o sebi. To su na primer količine informacija koje mladi imaju o promenama koje ih očekuju ili telesni izgled koji se u društvu smatra idealnim. Na primer, poruka koju društvo još uvek šalje je poželjnost vitkog stasa devojaka, a upravo suprotno se dešava u pubertetu (devojke dobijaju masno tkivo i proširuju im se bedra). Stoga moguća posledica može biti veće nezadovoljstvo svojim telom devojaka koje ranije sazrijevaju

Za mladiće ideal o izgledu koji podstiče kultura i rezultat sazrevanja i rasta su usklađeni – povećava se mišićno tkivo i širina ramena. Posledica toga je moguće veće zadovoljstvo vlastitim telom mladića koji ranije sazrevaju. Većini devojaka i mladića trebaće određeno vreme da prihvate telesne promene a što će za posledicu imati veće zadovoljstvo vlastitim telesnim izgledom.     

Važnost porodice za razvoj samopouzdanja

Ali, primarni uticaj na to kako će dete videti svoje telo i doživljavati sebe, tokom celog odrastanja pa i u periodu intenzivnog razvoja, zavisi o tome kakvo mišljenje dete već ima o sebi odnosno koliko sebe smatra važnim i vrednim, ne zbog svojih spoljnih karakteristika, već zbog toga kakvo je zaista, zbog svog postojanja. A to je podloga koja se dobija u primarnoj poridici već vrlo rano u detinjstvu.

Ako je dete generalno zadovoljno sobom, ako poznaje i prihvata sebe te ako je smireno u odnosu na sebe ono će verojatno i ovaj period proći svesno iskustva koje ima i živeći ga u potpunosti. Ako dete nema dobro razvijenu samosvest ono će verojatno teže proći kroz ovaj period svog života. Ako je nesigurno, kritično prema sebi i ima stalni osećaj krivnice, ti osećaji verojatno će ostati i dalje prisutni, a mogu se i pojačati, ako se detetov razvoj ne odvija u skladu s očekivanjima okoline i vrednostima koje društvo podržava.

Roditelji i klima u kojoj dete odrasta, pokazala se, kao i u mnogim drugim područjima, značajnim faktorom koji ima uticaj na to kako će dete, a posebno adolescent proći kroz taj period svog života i kakvu će sliku imati o sebi.

Istraživanje vlastitog tela

Za detetov zdrav razvoj i osećaj o sebi važno je da roditelji i drugi odrasli ne posramljuju, ne kažnjavanju i ne osuđuju dete zbog njegove radoznalosti i prirodnog ponašanja – istraživanja vlastitog tela. Negativan odnos prema detetovom istraživanju tela i njegovom spolnom ponašanju (primerenom uzrastu, makar i samo vidljivo neodobravanje, mogu negativno uticati na detetov doživljaj vlastitog tela, njegov osećaj vrednosti ili kasniji seksualni život. Dete se može početi stideti svog tela ili ne prihvatati sebe ili neke svoje delove.

Važno je, od najranijeg uzrasta, detetu poslati poruku da je u redu učiti i istraživati vlastito telo i uživati u njemu te da je njegovo telo samo njegovo. Takođe, važno je podržati dete da brine o svom telu i naučiti ga da voli sve njegove delove.  Svi delovi tela jednako su vredni, ne postoje oni "dobri" , "loši" ili "prljavi". A svatko je od nas različit i jedinstven i u tom pogledu, svome telu i fizičkom izgledu!

izvor: klokanica.hr

foto: zena.blic.rs, expertbeacon.com, nymetroparents.com, jezebel.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno