Školarci
06.09.2016.

Boli me stomak, ne mogu u školu!

Strah od polaska u školu uglavnom je prolazan i uzrokuje ga bojazan od neprihvatanja i odvajanja od roditelja. Veći problem je kad se javi kod starije dece

Polazak u prvi razred, osim uzbuđenja i veselja, kod dece može izazvati i strah uzrokovan novom životnom situacijom.
Strah od nepoznatog najčešće je prolazan, no može se javiti i u višim razredima škole. Strah od škole kod prvašića najčešće je uzrokovan teskobom od razdvajanja. Uz to, deca osećaju da je u pitanju velika promena, a ponekad im odrasli nimalo ne pomažu svojom nepromišljenom netaktičnošću. Rečenice poput: “Videt ćeš ti kad počne škola”, “Nema više igranja”, “Sad moraš biti ozbiljan”, “Učitelji su strogi”... detetu samo dodatno nabijaju stres.

Strah od odlaska u školu

Strah se može javiti i ako dete nije išlo u vrtić. Za početak ga treba upoznati s putem od škole do kuće, zajedno s njim birati sveske, pernicu i pripremiti školsku torbu. Kad počne nastava, treba ga često hvaliti za sve uspešno savladane zadatke.

Ipak,ako je strah suviše veliki i preplavljujući, dete nije dovoljno emocionalno sazrelo te je moguće da će mu odlaganje polaska u školu za godinu dana pomoći da sazri i bude spremno za nove obaveze, koje i nisu zanemarive.

Početni strahovi uglavnom sami prođu, nakon kraćeg prilagođavanja, a veći problem su strahovi koji se iznenada jave kod dece koja su već dobro prilagođena. Mogu biti vezani uz društvo, profesora, određeni predmet, ali i na školu uopšteno što može čak prerasti i u fobiju. Ona se dijagnostikuje nakon četiri meseca istog problema - kad dete odbija ići u školu, a za to vreme ne zna objasniti čega se boji, nesigurno je, napeto, promenljivog raspoloženja i osećaja. Deca se često žale na telesne simptome, glavobolju i problee sa stomakom, pa pre odlaska psihologu prođu kroz brojne preglede..

Kako pomoći dеtetu?

Detetu koje ima strah od škole može se pomoći na nekoliko načina. Odgajanje deteta treba temeljiti na emocionalnoj toplini, uvažavanju i podršci kao i doslednom uvažavanju jasnih pravila ponašanja. Dete treba često pohvaliti kako bi razvilo osećaj sigurnosti i samopouzdanja te poticati vanškolske aktivnosti, posebno one u kojima je dete uspešno.

Pomoći će i ako roditelji s vremena na vreme ciljano razgovaraju s detetom, ali i s učiteljem, o tome kako se oseća u razredu i školi. Ono što je svakako važno je, bez obzira na okolnosti, razvijati pozitivan stav prema školi. Pred detetom se nipošto ne sme govoriti negativno o školi, učiteljima i školskim aktivnostima.

Ponekad ih sputavaju i previsoka roditeljska očekivanja, pa se u sebi bore sa strahom od neuspeha i da ne razočaraju roditelje. Ako strahovi traju predugo, svakako treba potražiti pomoć psihologa, jer teranje takvog deteta u školu, a bez rešenja problema, može biti kontraproduktivno. 

izvor: klokanica.24sata.hr

foto: periodicolavoz.com.mx, klokanica.24sata.hr, wsj.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno