Školarci
02.09.2013.

U osnovnim školama u Beogradu bez tehnološkog viška

TANJUG 02U126 1212 0209

U osnovnim školama u Beogradu bez tehnološkog viška

BEOGRAD, 2. septembar (Tanjug) - U beogradskim osnovnim školama na početku školske godine prvi put nema tehnološkog viška prosvetnih radnika, rekao je danas pomoćnik minista prosvete Ljubiša Antonijević.
To su najave iz Školske uprave grada Beograda jer su stupile na snagu zakonske odredbe koje predvidjaju penzionisanje prosvetnih radnika sa 65 godina života ili 40 godina staža, uz dokaz da su imali 35 godina plaćenog osiguranja, rekao je Antonijević novinarima u novobeogradskoj OŠ "Branko Radičević", gde je prisustvovao prijemu prvakua.
Na taj način iz prosvete će otići oko 3.500 ljudi, rekao je Antonijević i naveo da viška nema ni kod zaposlenih koji sprovode predškolski pripremni program.
"Tehnološke viškove smo na taj način premestili u osnovne škole odakle su otišle njihove kolege", rekao je pomoćnik ministra prosvete i naveo da će biti uposleni oni koji nisu imali fun fond časova li su bili bez časova ili nezaposleni.
Antonijević je najavio i da će novim zakonom o udžbenicima, koji treba da se nadje u skupštinskoj proceduri tokom jeseni, biti proprisani bliži uslovi i kriterijumi po kojem će ubuduće biti organizovan projekat besplatnih udžbenika.
"Ministarstvo će i dalje stajati iza projekta besplatnih udžbenika ali će se truditi da jasnijim kriterijumima obezbedi knjige najpre onoj deci kojima je to najpotrebije", rekao je Antonijević i naveo da su i ove godine knjige dobili djaci od 1. do 4. razreda.
Antonijević je čestitao prvacima polazak u školu i naveo da je jedna od novima mogućnost organizovanja djačke užine u školi, u saradnji sa lokalnom samoupravom i donatorima.
Takodje, od ove godine u odeljenju će biti najviše 30 učenika, a ne 34 kako je do sada bilo predvidjeno, rekao je Antonijević i naveo da je ove godine oko 1.000 prvaka manje u čitavoj Srbiji.
U OŠ "Branko Radičević" ima 180 prvaka, a ustanova ima produženi boravak, rekla je direktorka Dušanka Radišić.
Za prvake, ali i njihove roditelje, bake i deke, stariji drugari, djaci trećeg razreda, su pripremili priredbu

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno