Školarci
23.08.2013.

Neka polazak u školu protekne bez stresa

Neka polazak u školu protekne bez stresa


Polazak u prvi razred je prelomna tačka u odrastanju mališana, pa roditelji treba se potrude da protekne uz što manje stresa, kako za dete tako i za njih.

Ako vaše dete ove godine kreće u prvi razred, verovatno ste se već uspaničili. Normalno je da brinete da li će se vaše dete uklopiti u kolektiv i prihvatiti autoritet, ali zabrinutost ne sme da preraste u paniku.
Polazak u školu treba da predstavlja radost za dete, pa bi roditelji trebalo tako i da se odnose prema ovom važnom događaju u njegovom životu. Škola je izvor iskustava koja se ne mogu steći ni na jednom drugom mestu. Zato je neophodno da dete bude na pravi način pripremljeno i opušteno, kako bi prva iskustva bila što pozitivnija.
S obzirom na to da je do početka nastave ostalo još malo vremena, trebalo bi da sa detetom otvoreno porazgovarate o školi, ako to do sada već niste učinili. Nemojte pričati bajke i tvrditi kako je to najlepše mesto na svetu, ali nemojte ni plašiti mališane govoreći da će ih nastavnica tući ako ne budu dobri.
- Jasno predstavite detetu šta će biti njegove obaveze i šta se očekuje od njega, ali mu napomenite da polazak u školu ne znači da više neće moći da se zabavlja. Možete to da učinite kroz u kojoj ćete vi glumiti nastavnicu a dete učenika - savetuje Branka Tišma, školski psiholog.
U ovom uzrastu deca dalje unapređuju psihomotorne, intelektualne i socijalne veštine kojima su ovladala pre polaska u školu. Zbog toga roditelj treba da se ponaša kao oslonac koji će pomoći u rešavanju svih eventualnih problema.
Dečji sajt

Saveti za roditelje budućih prvaka

* Razgovarajte sa deteom otvoreno o svemu
* Nemojte pričati bajke i tvrditi kako je to najlepše mesto na svetu, ali nemojte ni plašiti mališane govoreći da će ih nastavnica tući ako ne budu dobri
* Spakujte mu sve neophodne stvari
* Potrudite se da prvog dana nastave budete uz svoje dete
* Porazgovarajte sa učiteljicom i prenesite joj najvažnije podatke o karakteru i navikama deteta
* Ne zaboravite da ostavite svoj broj telefona u slučaju da učiteljica poželi da vas pozove
* Kada se prvi školski dan vašeg mališana završi, zamolite ga da vam ispriča kako se proveo i da li je upoznao nove drugare
* Ne kritikujte ga ako prvi školski dani ne protiču kako ste se nadali

 

slika:srbin.info

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno