Školarci
20.08.2013.

"Vruć krompir" novom ministru prosvete

"Vruć krompir" novom ministru prosvete
Novog ministra prosvete čeka teško nasleđe, saglasni prosvetni radnici. Male plate, višak zaposlenih, manjak učenika i poništena mala matura su samo neki od problema.
Male plate, višak zaposlenih, manjak učenika i poništena mala matura ove godine su samo neki od problema koji čekaju novog ministra prosvete.

Nije lako biti ministar prosvete pred kraj raspusta, čak i kad mandat traje duže.
A kad se ministar sa svojom funkcijom sretne istovremeno kad i đaci sa školskim klupama, onda krompir postaje još vrući.
Jedno je sigurno - novi ministar biće u nezavidom položaju, kažu prosvetni radnici.
Radmila Dodić iz Foruma beogradskih osnovnih škola kaže da će novi ministar imati loše nasleđe, jer su reforme bile kozmetičke.
Ministri dolaze iz akademske zajednice, pa često najviše osećaja imaju za visoko obrazovanje, kaže direktor jedne od najuspešnijih gimnazija.
Ocenjuje da se mora modernizovati gradivo i završiti reforma srednjih škola. I ne samo škola.
Direktor Matematičke gimnazije u Beogradu Srđan Ognjanović smatra da treba reformisati i ministarstvo i da je neophodno da planovi ne ostaju samo na papiru, već da se ostvaruju.
I ma kako im se prioriteti razlikovali, u zavisnosti od toga kojim delom obrazovanja se bave, prosvetni radnici imaju jedan zajednički problem, koji je, kažu, teško rešiti u vreme krize.
Dragan Matijević iz Unije sindikata prosvetnih radnika kaže da ministar mora da ima autoritet u rešavanju problema.
"Kada pregovaramo o materijalnom statusu prosvetnih radnika, ne može reći ja bih dao, ali ne da ministar finansija. Dakle, ne možete vi biti domaćin kuće, a da vam novčanik bude u tuđem džepu", ističe Matijević.
Važno je da ministar bude stručan, a ne iz koje je partije, poručuju iz sindikata prosvete.
Insistiraju na uspostaljanju uzajamnog poverenja, jer, kako kažu, ministri se biraju na nekoliko godina, a profesori i nastavnici u školi su ceo život.

tekst:rts.rs
slika:blic.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno