Školarci
02.03.2016.

Šta morate znati pre nego što detetu kupite mobilni?

U digitalnoj eri mnogima od nas dan je nezamisliv bez mobilnih telefona. Međutim, kada je pravo vreme da svom mališanu nabavite njegov prvi telefon, i šta je važno znati pre nego što se na to odlučite? Evo nekoliko saveta koji vam u tome mogu pomoći. 

1. Ne postoji čarobna brojka kada je reč o pravom uzrastu kada dete treba da dobije telefon

U kom uzrastu će dete dobiti telefon zavisi od deteta do deteta. Kad je i više dece u porodici, ne mora biti pravilo da će svako dobiti mobilni u istom uzrastu. Jedno će za to biti spremno sa 11, a drugo sa 15 godina. Pri odluci kada ćete svom detetu kupiti prvi mobilni u obzir treba uzeti njegovu mentalnu zrelost, potrebe, tendencije, koliko je opterećeno školskim i vanškolskim aktivnostima i koliko koristi ostalu tehnologiju.

2. Budite jasni oko toga čemu mobilni služi

Precizno objasnite detetu za šta sve mobilni može koristiti, šta će se menjati i širiti jer kako dete raste, menjaju se i njegove potrebe. Otvoreno razgovarajte sa detetom o tome kakve će biti posljedice ako mobilni ne bude pravilno koristio. Razmislite o tome da li pritisak (od strane vašeg deteta i od strane drugih roditelja) utieče na vašu odluku. Kod donošenja odluke o kupovini prvog telefona roditeljima bi na prvom mestu treba da bude dobrobit deteta, a nikako ne bi trebalo popustiti pritisku okoline.

3. Počnite dete učiti kao da koristi mobilni i prije nego ga kupite

Pre nego i dobiju mobilni, mnoga deca već koriste uređaje s igricama, aplikacijama i društvenim mrežama. Telefon kao takav neretko koriste najmanje pa obratite pažnju na to da ga naučite i koje su druge funkcije telefona što mu možete pokazati na vašem mobilnom. 

4. Uzmite u obzir kako se cela porodica odnosi prema tehnologiji

Ne postaju samo deca zavisna od ekrana tehnoloških uređaja. I roditelji često previše koriste mobilne, kompjutete i slične uređaje, a neki i nisu svesni koliko ih puno koriste te da to prerasta u zavisnost. Razmislite o tome kakav primer pružate detetu, kakav obrazac ponašanja mu želite preneti. Razmislite o tome kakve uspomene želite da vaše dete ima i zatim odlučite kako ćete kao porodica koristiti tehnološke uređuje.

5. Na kupovinu mobilnog za dete ne gledajte isključivo kao na nešto negativno

Roditelji se često fokusiraju samo na negativne aspekte kupovine mobilnog detetu i dopuštanja korištenja ostalih tehnoloških uređaja, ali nove tehnologije pružaju i puno toga korisnog i dobrodošlog. Razonoda i igrice, koriste li se umereno, mogu doneti puno zabave, a mobilni komunikaciju čine lakšom nego ikada pre. Uzmite to u obzir kada razmišljate o tome da li je vreme da vaše dete dobije svoj prvi telefon. 

izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

foto: lifezette.com, mashable.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno