Školarci
16.02.2016.

Buka dovodi do smetnji u učenju kod dece

Buka više utiče na pažnju kod dece nego kod odraslih i može dovesti do smetnji u učenju, rezultat je najnovijeg istraživanja Američke asocijacije za razvoj nauke.

Buka TV aparata i drugih elektronskih uređaja loše utiče na mozak dece i njihovu sposobnost učenja, jer deca pokušavaju da registruju sve što se oko njih dešava i prilikom mešanja zvukova često zaboravljaju naučeno.

Američki istraživači navode da deca imaju veću potrebu za razumevanjem govora u svetu koji ih okružuje, zato što uče jezik slušajući druge, ali u isto vreme nisu osposobljeni da se nose s tim.

"Buka koju registruju deca u bučnom okruženju nije ista kao ono što čuju odrasli, oni pokušavaju da shvate sve što ih okružuje, što može negativno uticati na sposobnost učenja i pamćenja", izjavio je doktor Leri Lebold.

Smanjena sposobnost učenja u bučnim okruženjima nije svojstvena samo maloj i deci predškolskog uzrasta, već i adolescentima, navode istraživači. Američka asocijacija za razvoj nauke preporučuje roditeljima da ne ostavljaju upaljen TV, radio ili druge elektronske aparate u prostorijama u kojima borave deca, da govore jasno i koriste neverbalnu (facijalnu) ekspresiju kada komuniciraju sa decom.

izvor: Beta

foto: telegraf.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno