Školarci
22.09.2015.

U Australiji programiranje od prvog osnovne

Učenici u Australiji će programiranje u školama dobijati u ranim razredima, i to pre nego što počnu da uče istoriju i geografiju.

Deca će već sa 5 godina biti upoznata sa osnovnm računarskim operacijama, a sa sedam će početi da uče programiranje, saopštilo u petak je australijsko ministarstvo obrazovanja. To znači da će biti obučavani na kompjuteru pre nego što se susretnu sa časovima istorije ili geografije.

To je ujedno i poslednji veliki potez ministra obrazovanja Kristofera Pajna, koji je iz ministarstva prosvete jutros prešao u ministarstvo za industriju, inovaciju i nauku.

Uvođenje programiranja u tako ranom uzrastu ima veze sa pojačanim fokusom države na kompjutersko obrađivanje nauke, tehnologije, inženjerstva i matematika (takozvani STEM program), a ta ideja se očigledno podudara sa planom novog premijera Malkolma Turnbula da buduće radnike iz oblasti ekonomije i nuke obučava u najranijem uzrastu.

Kao i svaka inovacija i ova ima protivnike. Lider opozicije Bil Šorten je rekao:

“Premijer planira da počne da obučava decu u prvom osnovne za buduće poslove? Kad je mislio da ih zaposli? Kada napune 11 godina?” zapitao se Šorten.

Vlada će uložiti 12 miliona australijskih dolara u ovaj program.

foto: rtvforum.net
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno