Školarci
03.06.2015.

Mala i velika matura- budete svoji!


Priče i planovi o maturama nekako krenu već kada deca upišu školu. Još nisu ni završile a devojčice zamišljaju šta će nositi tog dana i krišom na časovima negde na kraju sveske crtaju haljine, dok dečaci čekaju poslednji trenutak da se rastrče i pronađu odgovarajuću kombinaciju.

Taj dan, dan male i velike mature svakako treba da bude poseban, tada oni odrastaju. Većina dece želi da tog dana izgleda starije baš zbog toga, ali je to nepotrebno. Roditelji im dozvoljavaju da odrastu prebrzo.

Na maloj maturi devojčice liče na žene u uskim haljinama, poteticama sa previše šminke i sa neodgovarajućim frizurama. To je konfuzno, jer kada te devojčice postanu žene onda se oblače kao devojčice. Zato savetujem da pustimo da uživaju u svojim godinama, da nose kratke šarene haljine, ili pak jednostavne sa puno ogrlica i narukvica, a na nogama starke ili baletanke. Malo sjaja na usne, malo maskare, sakupljena kosa sa nekim interesantnim detaljem i spremne su da igraju celo veče.

Što se tiče dečaka, prvi moj savet je da preskoče odela, imaće prilike da ih nose sigurno. Neka izbor za to veče budu svetlije pantone ili malo elegantnije farmerice, polo majica, neka interesantna košulja, može biti jednobojna ili karirana, i patike. Nema potrebe da budu obučeni u istom tonu, neka budu 3 različite nijanse, kosu neka osuše prirodno bez ikakvih gelova, nabace šmekerski osmeh i spremni su.

Velika matura je dosta ozbiljnija od male, pa se nekako i više pažnje posveti njoj. Opet i tu ima grešaka. Ove sezone su moderne duge haljine za devojke, a za muškarce odela sa leptir mašnama.

Devojkama za veliku maturu savetujem da preskoče duge haljine. Lepše je obući neku kraću i dodati efektni nakit. Uglavnom pratimo trendove koje nam neko nameće međutim nema potrebe da kopiraju neku poznatu ličnost, jer je to scenski kostim i nije praktičan za vrstu slavlja na koje idu.

Prvi savet je da devojka pronadje svoj stil i da bude svesna svog izgleda.

Drugo, bolje je da obuče haljinu neobičnog  kroja i odabere neki detalj koji nikada do tada nije nosila. Napadnu šminku ne savetujem, „manje je više“, ne samo što se šminke tiče već cele odevne kombinacije. Ako naglašavaju nešto, najbolje je da to bude jedna stvar, jer jedino tako neće pogrešiti.

Muškarcima je možda malo lakše kada je matura u pitanju. Nije neophodno da kupe najskuplje odelo ali i ne mora da bude odelo, pantalone, košulja. Dovoljno je da imaju neki elegantni sako i svakako, hit ove godine, leptir mašnu. Sako i pantalone mogu biti u istoj boji, košulja u drugoj boja, a neka tu monotoniju razbije neka totalno neobična leptir mašna i maramica u dzepu.

Savet maturantima je „Budite svoji!“

Najelegantniji i najlepši biće oni koji se prijatno osećaju u svojoj koži i koji imaju i prate svoj stil.

autor i foto: Jelena Dimitrijević

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci