Školarci
02.07.2013.

Časovi fizičkog, užina i sistematski pregledi za djake

Časovi fizičkog, užina i sistematski pregledi za djake
U okviru projekta "Bambi neguje buduće šampione", za više od 2.000 djaka iz najugroženijih škola u Srbiji obezbedjeni su časovi fizičkog vaspitanja, sistematski pregledi i redovna užina, a plan je da u narednoj školskoj godini još više škola bude pomognuto na taj način, rečeno je danas na konferenciji za novinare povodom završetka prve faze projekta.
Taj projekat organizovala je kompanija Bambi Banat uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kancelarije Unicefa u Srbiji.
Direktorka korporativnih i regulatornih poslova Danube Foods (Denjub fuds) grupe Svetlana Glumac rekla je da je kompanija Bambi Banat poznata po velikom broju društveno odgovornih aktivnosti usmerenih pre svega ka mladima, njihovom odrastanju i vaspitanju.
Kako je kazala, projekat je počeo prošle školske godine i cilj je bio da se pomogne pravilnom rastu i razvoju najugroženije dece.
"Osnovni elementi koji su nama bili bitni su bili siromaštvo i ugroženost tih sredina i mesta gde su deca najviše napuštala školu", kazala je Glumac i dodala da je obuhvaćeno šest škola u Beogradu, Titelu, Vlasotincu i Nišu.
Prema njenim rečima, uključene su škole gde je pomoć bila najpotrebnija, u kojima deca nisu imala užinu, časove fiziičkog, a gde su potom uvedeni sistematski pregledi i časovi fizičkog vaspitanja.
U narednoj školskoj godini projekat će se nastaviti u tim školama, kao i još nekoliko novih.
"Hteli smo da ulažemo u buduće šampione", navela je Glumac i pozvala i ostale kompanije u Srbiji da se uključe i podrže ovaj ili slične projekte i tako pomognu najmladjima.
Izvršni direktor operacija u kompaniji Bambi Banat Daniel Boehi rekao je da će se tokom godine nastaviti i sa drugom fazom projekta i da je cilj da u narednim godinama bude pokriveno najmanje 50 škola u Srbiji.
On je rekao da je već ranije uputio poziv drugim kompanijama da se na sličan način uključe i učestvuju, ali da je odziv bio mali i da se nada da će se u budućnosti više kompanija koje vode računa o društveno odgovornom poslovanju uključiti i pomagati onima kojima je pomoć potrebna.
Državni sekretar Ministarstva prosvete Muhedin Fijuljanin zahvalio se kompaniji Bambi Banat na pomoći da se izjednače uslovi u školama u Srbiji uvodjenjem dodatnog časa fizičkog vaspitanja.
On je naveo da Ministarstvo novim zakonskim rešenjima u oblasti obrazovanja i strategijama nastoji da omogući što bolje uslove u školama.
Vesna Savić iz Kancelarije Unicefa u Beogradu navela je podatak da 74 odsto dece u Srbiji završava osnovnu školu i dodala da je ovaj projekat dobar primer koji bi trebalo da slede i druge kompanije.
Menadžer korporativnih komunikacija i odnosa s javnošću Bambi-Banat Nemanja Brković podsetio je da je u okviru projekta bio realizovan jedan čas fizičkog vaspitanja tokom nedelje u 10 osnovnih škola u Beogradu, Titelu, Nišu, Vlasotincu za decu uzrasta od prvog do četvrtog razreda.
Devojčice su pokazale bolje rezultate u odnosu na dečake u skoku u dalj, ravnoteži , gipkosti, dečaci su uspešniji u snazi, dok su u brzini jednaki.
Izvedeno je više od 2.000 časova fizičkog, a za 1.400 dece su organizovani sistematski pregledi.
Kako je rečeno na konferenciji, rezultati postignuti tokom prve faze projekta su prevazišli očekivanja budući da je školski uspeh dece povećan za osam dosto, a da je broj učenika koji nije pohadjao časove fizičkog vaspitanja sveden sa 20 na sedam odsto.
Tanjug

Slika preuzeta sa sajta http://www.chess.edu.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci