Školarci
02.07.2013.

Naučnici traže ostavku ministra Obradovića

BEOGRAD 1. jula (Tanjug) - Sindikat zaposlenih u naučno istraživackoj delatnosti Srbije najavio je da će stupiti u protest, koji će početi danas na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, i trajaće dok se ne ispune svi njihovi zahtevi, medju kojima je i ostavka ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarka Obradovića.
"Suštinski razlog za održavanje protesta 'Spasimo nauku' je nedostatak ozbiljnog odnosa države prema nauci, a povod je činjenica da naučni radnici, od početka 2013, još nisu dobili sredstva za materijalne troškove i nemaju osnovna sredstva za rad i održavanje opreme", izjavila je na konferenciji za novinare predsednica sindikata nauke dr Djurdjica Jovović.
Ona je rekla da je u planu da se članovi ovog sindikata, kojih ima izmedju 2.500 i 3.000, posle protesta na Trgu Nikole Pašića, koji će početi u 10 sati, upute do zgrade vlade, gde će zahteve predati premijeru Ivici Dačiću i prvom potpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću. Zatim će otići do Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, da bi zatražili susret sa ministrom Obradovićem.
"Jedan od naših zahteva je ostavka ministra Obradovića i svih odgovornih, zbog nestručnosti, neodgovornosti, nerešavanja i ignorisanja problema u resoru nauke", rekla je dr Jovović.
Nabrajajući zahteve, ona je navela da sindikat traži da se nivo materijalnih troškova po istraživaču u ovoj godini podigne na 50 odsto vrednosti iz 2010. a da se, budžetom za 2014, u celini vrati na nivo iz 2010.
"Tražimo, takodje, da država poštuje svoju Strategiju naučnog i tehnološkog razvoja, koja podrazumeva da se ulaganja za nauku do 2015. povećaju na jedan odsto bruto domaćeg proizvoda", rekla je dr Jovović.
Ona je dodala da zaposleni u naučno-istraživackoj delatnosti zahtevaju i da se usvoji kolektivni ugovor, kojim bi se regulisao njihov radno-pravni status, da se prestane sa "neopravdanim kašnjenjem isplata zarada i materijalnih troškova" i da se do kraja godine donese zakon "kojim će se ustanoviti novi organizacioni model finansiranja nauke, po ugledu na rešenja u Evropi i svetu".
"Predvidjena, a neisplaćena sredstva za naučnu delatnost u Srbiji
su ispod svakog minimuma neophodnog za njen opstanak", rekla je dr Jovović i upozorila da će se "katastrofalno stanje dodatno pogoršati najavljenim rebalansom budžeta, kojim se planira smanjenje budžeta za nauku."
Podsećajući da je budžetom za 2012. za nauku bila planirana 21 milijarda dinara i da su ta sredstva rebalansom smanjena na 17,7 milijardi, član odbora sindikata dr Aleksandra Milutinović-Nikolić je navela da je za 2013. bilo planirano 15 milijardi, što je predlogom rebalansa svedeno na svega 13 milijardi ili 63 odsto u odnosu na planirani budžet iz prethodne godine.
Član odbora Sindikata dr Dragan Markušev rekao je da je "resor nauke doveden na ivicu propasti" i da će, u slučaju ako protest ne bude dovoljan da se odgovori na njihove zahteve, pokušati da problem internacionalizuju i sa njim upoznaju evropsku i svetsku naučnu javnost.
On je dodao da većina naučnih instituta propada, jer nema novca za održavanje osnovnih sredstava za rad, pa se čak dešava da u toku eksperimenata nestaje struja ili voda.
"U takvim uslovima, Srbiju će da napuste doktorski studenti, a oni su glavni pokretač razvoja nauke u svakoj zemlji ", upozorio je član odbora Sindikata dr Milovan Šuvakov.

 

Slika preuzeta s asajta www.pressonline.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno