Školarci
17.06.2013.

Osmaci polažu srpski, izvučena kombinacija jedan

Osmaci polažu srpski, izvučena kombinacija jedan

BEOGRAD, 17. juna (Tanjug) - Oko 70.000 djaka osmog razreda u Srbiji danas polaže prvi deo obaveznog završnog ispita, test iz srpskog (maternjeg) jezika, a ministar prosvee Žarko Obradović izvukao je kombinaciju jedan
Ispit počinje u 10 sati, a ministar Obradović je 15 minuta ranije, u direktnom prenosu na RTS-u, izvukao jednu od tri kombinacije sa 20 pitanja.
Obradović je budućim srednjoškolcima poželeo puno uspeha i savetovao im da ne žure i da pažljivo pročitaju sve zadatke pre nego što pristupe njihovom rešavanju.
"Imaju dovoljno vremena, mesta u razredima ima dovoljno, poručujem im da ne budu nervozni", rekao je Obradović i istakao da je relaksirajuća okolnost za srednjoškolce što je broj mesta u srednjim školama veći od broja kandidata.
Budući srednjoškolci sutra izlaze i na test iz matematike.
Ove godine je 75 odsto nepoznatih zadataka, dok je 25 procenata delimično poznatih sa izmenjenim sadržajem u odnosu na zbirke. Svaki zadatak nosi po jedan bod. Mada učenici ne mogu da "padnu" na maloj maturi, treba da imaju što više poena, jer tako povećavaju šansu da upišu željenu školu.
Ispit traje do 12 sati, a ključ (rešenje) će biti postavljen na sajtu Ministarstva prosvete, od podneva.
Osmi razred završava 70.385 djaka i ove godine malu maturu prvi put polaže i oko 1.200 odraslih polaznika programa "Druga šansa".
Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 21. juna, konačni 25. juna, a upis učenika u prvom krugu predvidjen je za 8. i 9. jul.
Drugi upisni krug na preostalim slobodnim mestima počinje 9. jula i traje do 12. jula.
U srednjim školama ima skoro 80.000 mesta, oko 10.000 više nego što je osmaka.

Tanjug

 

Slika preuzeta sa sajta www.kurir-info.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno