Školarci
16.06.2013.

Kako su se osmaci spremali za malu maturu?

Svaki drugi osmak se za malu maturu sprema onlajn!

Iako se može činiti neverovatno, danas se u Srbiji svaki drugi osmak za malu maturu priprema onlajn! Preko 30.000 učenika uči za završni ispit preko sajta mala-matura.com ili preko Android aplikacije!

Kako se mala matura bliži, poseta na sajtu je sve veća. Samo u toku jučerašnjeg dana registrovalo se preko 1.000 novih učenika. Juče je na sajtu takođe održan i najveći javni onlajn čas – više od 1.000 osmaka je četovalo sa profesorkama, radilo testove i slušalo njihova predavanje, sve istovremeno.

– Matematiku sam uspeo da naučim za samo 3 dana, zahvaljujuci sajtu mala-matura.com. Za srpski mi je ipak trebalo malo više vremena, jer mi je on teži - kaže Filip Grujić, učenik osmog razreda.

Da je osmacima najviše muke doneo srpski jezik i književnost pokazali su i podaci sa sajta mala-matura.com. Najviše su vežbali gramatiku i leksiku, a najmanje veštine veštine čitanja i razumevanje pročitanog teksta, a upravo to je oblast na kojoj su osvojili najmanji broj poena na probnom testu, koji je 11. maja organizovan u svim osnovnim školama u Srbiji, na zahtev Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS.

Inače, na ovom sajtu mali maturanti još imaju priliku da se spremaju i vežbaju - ne samo da na probnom testu u svakom trenutku mogu proveriti koliko su naučili do sada, nego mogu i da prisustvuju onlajn časovima uživo na whiteboard konsultacijama. Samo nekoliko klikova vodi ih na  virtuelni čas na kome mogu pitati profesora šta žele, zajedno sa njim pisati na dokumentu, a da pritom ne izađu iz svoje sobe! Whiteboard konsultacije su svakog radnog dana od 13 do 14 sati za matematiku, a od 16 do 17 za srpski jezik.

Projekat mala-matura.com zamišljen je tako da učenicima omogući da na lak i zabavan način, putem platforme za učenje na daljinu, od kuće, savladaju celokupno gradivo iz srpskog jezika i matematike. Projekat besplatne pripremne nastave zajednički su realizovale Srednja škola za informacione tehnologije ITHS (www.iths.edu.rs), Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije ITS (www.its.edu.rs) i kompanija LINK group.

Mali maturanti su u poslednja tri meseca imali priliku da se po prvi put u Srbiji spremaju onlajn, putem sajta mala-matura.com. U trenutku kada su ovi podaci obrađivani, na sajtu je bilo registrovano 19.000 učenika, a sajt je posetilo preko 100.000 ljudi. Šta je to što ih je najviše mučilo, koje lekcije su najviše učili, a koje zadatke najčešće vežbali, za koja pitanja su najspremniji, a koja im, pak, ne idu toliko od ruke, pokazali su podaci sa sajta mala-matura.com.

Da li su mali maturanti više učili matematiku ili srpski?

Osmake su u prethodna tri meseca izgleda najviše mučili srpski jezik i književnost. Od svih lekcija koje su otvarane, skoro 60 odsto njih su upravo iz srpskog jezika. Matematika im bolje ide od ruke, budući da je tek nešto preko 40% otvaranih lekcija iz ovog gradiva.

Koliko su vežbali zadatke iz srpskog i matematike?
U odnosu na ukupan broj testova iz srpskog i matematike koji su postavljeni na platformi sajta mala-matura.com, u proseku su učenici otvarali i pokušavali da reše tri do četiri testa, dok su svega dva testa uspevali i da završe do kraja.

Koje testove su osmaci najviše, a koje najmanje radili?
Više od trećine testova koje su radili iz matematike vezano je za oblast algebre. Mali maturanti su, dakle, najviše vežbali razlomke i decimale, a najmanje su se bavili merenjem i mernim jedinicama. Tek svaki deseti otvaran test je iz ove oblasti.
Što se tiče srpskog jezika, najviše su rešavali testove iz gramatike i leksike, dok su najmanje proveravali veštine čitanja i razumevanja pročitanog, koje čine svega 19% ukupnog broja testova koji su rađeni iz srpskog. Zanimljivo je da su baš iz ove oblasti osvojili najmanji broj poena na probnom testu, koji je 11. maja organizovan u svim osnovnim školama u Srbiji, na zahtev Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS.
Koje su lekcije najviše učili?
Osmaci su, spremajući matematiku, najviše vremena proveli učeći racionalne brojeve i operacije sa njima, a najmanje im je pažnju okupirala osna simetrija i podudarnost geometrijskih figura - tek svaka stota otvarana lekcija je iz ove oblasti. Iz srpskog su se mali maturanti najviše bavili glasovima u srpskom jeziku, a najmanje su učili leksiku i kako upotrebiti reči u našem jeziku.
 

Koliko su koristili multimedijalne sadržaje za učenje?
Da mali maturanti vole da koriste savremene tehnologije za učenje pokazuje i podatak da je čak tri četvrtine ukupnog broja osmaka koji su spremali završni ispit preko sajta koristilo multimedijalne sadržaje, video lekcije i snimljene primere iz matematike, i gotovo isto toliko njih iz srpskog jezika. U prilog ovome ide i činjenica da je za samo nekoliko dana čak 5.000 učenika preuzelo Android aplikaciju za spremanje polaganja male mature preko mobilnog telefona.


Koliko su osmaci spremni za završni ispit?
Rezultati sa testa simulacije, probnog testa koji je rađen po ugledu na pravi završni ispit koji uskoro očekuje male maturante, pokazali su za šta su osmaci najspremniji, a u čemu se ne snalaze baš najbolje.
Geometrija je, izgleda, najveći “bauk”. Najmanje tačnih odgovora bilo je kod zadataka da se izračuna zapremina kupe, kao i da se izmeri dužina krive linije. Što se tiče srpskog jezika, učenici se najteže snalaze sa glasovnim promenama, dok je najviše tačnih odgovora u oblasti upotrebe pravopisnih pravila.

Izvor: sajt mala-matura.com
Slike preuzete sa sajtova tehnologija.me i novosti.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno