Školarci
10.06.2013.

Alarmantno - neupućeni roditelji!

Alarmantno:
Roditelji priznaju da ne znaju šta im deca rade na internetu
U studiji koju je sprovela kompanija za softversku bezbednost McFee, čak 74 odsto od 1.301 roditelja u Velikoj Britaniji priznalo je da nema vremena ili ne zna kako da proverava šta im deca rade na internetu.
Zabrinjava činjenica da čak i desetogodišnjaci odlaze na sajtove koji imaju ograničen pristup ili se upuštaju u nedozvoljene avanture. Čak 85 odsto od 351 dece starosti između 10 i 12 godina reklo je da je otvorilo fejsbuk nalog uprkos tome što sajt zahteva da njihovi korisnici imaju više od 13 godina. Na profilima objavljuju email adrese i lične aktivnosti bez ikakve kontrole, a kako bi sakrili ono što rade na internetu mnogi pribegavaju lukavim taktikama. Četvrtina čisti istoriju pretraživanja, kako roditelji ne bi mogli da pronađu sajtove na koje su išli, dok 17 odsto briše instant poruke i video snimke za koje znaju da ih roditelji ne bi odobravali.
Ovaj trend odnosi se na sve mlade do 23. godine. Zanimljivo je da od 1.173 ispitana deteta, gotovo pola (46 odsto) priznaje da bi bilo obazrivije, ako bi znali da ih roditelji prate. Američka studija sprovedena između 3. i 15. aprila otkrila je da mladi ljudi u proseku provedu šest sati za računarom, smartfonom ili tabletom. Gotovo svi (95 odsto) ima barem jedan nalog na društvenim mrežama, a 44 procenta priznaje da ga “konstantno” proverava. Pritom, čak 82 odsto dece mlađe od 12 godina nije svesno opasnosti na internetu i smatra da su društvene mreže sasvim bezbedne. Istog mišljenja je i 79 odsto roditelja.

 

Slika preuzeta sa sajta www.komonews.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno