Školarci
27.08.2014.
Autor: Priredila: Olivera Marković

Stres zvani - 1. septembar

Ponekada, prvi dan u školi za klince nije uvek onakav kakav očekuju da bude. Početak školske godine posebno može biti težak deci koja kreću u strarije razrede ili su tek upisala srenju školu, ili promenila sredinu zbog selidbe. Zato se u ovom periodu godine po njihovim glavama provlači veliki broj pitanja i nedoumica: kakvi će biti moji novi profesori, da li ću se uklopiti u novom društvu, da li ću brzo naći nove prijatelje, da li će gradivo biti suviše teško, da li će me drugari lepo prihvatiti?

Deci je potrebno od početka naglasiti da se kroz život moraju nositi sa različitim prilagođavanjima  i možda ponekad ne tako prijatnim situacijama za njih, promenama sredine i slično. Tinejdžeri moraju da nauče kako da se efektivno i na zdrav način izbore sa komplikovanim periodom prilagođavanja i strahovima koje mogu imati.

Evo malih saveta kako da detetu olakšate ovaj period prilagođavanja i povratka u školske klupe.

1. Ukoliko je moguće, sa detetom napravite okvirni plan njegovih obaveza za predstojeće polugodište. Tako će mu biti malo lakše ukoliko zna šta ga očekuje u narednom periodu.

2. Ukoliko vaše dete polazi u novu školu, dan pre početka nastave, ukoliko je moguće, prošetajte sa njim kroz zgradu, pronađite njegovu učionicu i bitne delove škole, što će mu umnogome olakšati prvi dan nastave.

3. Pobrinite se da se vaše dete hrani zdravo, da dovoljno spava i vežba. Kada smo pod stresom, često zanemarujemo zdravu i redovnu ishranu, malo ili suviše spavamo ne krećemo se dovoljno, pa se potrudite da ovaj period prođe što je moguće lakše.

4. Ohrabrite dete da sa vama popriča o svim stvarima i strahovima koji ga muče i uverite ga da je to kako se oseća sasvim normalno.

5. Pomozite detetu da se što bolje uklopi. Ohrabrite ga da se upiše na neku od vannastavnih aktivnosti koje ga zanimaju, na neki sport, ples i slično. To će mu pomoći da sklopi prijateljstva i upozna vršnjake koji su sličnih interesovanja.

6.Ukoliko je potrebno, razgovarajte pre početka školske godine sa školskim psihologom koji na stručan način može pomoći da se vaše dete uklopi uspešno i što „bezbolnije“ prođe ovaj period prilagođavanja.

izvor: psyhcologytoday.com/parenting (originalni tekst)

foto: blog.couponalbum.com, blog.naturalpartners.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci