Školarci
19.06.2014.

Đaci iz Srbije u Evropskom đačkom parlamentu

U organizaciji Centra za promociju nauke petoro srednjoškolaca predstavlja Srbiju u završnom Evropskom đačkom parlamentu u Kopenhagenu od 20. do 22. juna 2014.

U organizaciji Centra za promociju nauke od 8. novembra do 10. novembra 2013. godine, održan je Đački parlament u Narodnoj skupštini Republike Srbije u okviru projekta Evropskog đačkog parlamenta (European Student Parliament).

Oko 2000 učenika iz cele Evrope učestvovalo je u 20 nacionalnih parlamenata od kojih će sto odabranih imati priliku da učestvuje na završnom Evropskom đačkom parlamentu, koji se održava tokom konferencije Evropskog naučnog foruma (Euroscience Open Forum Conference) u Kopenhagenu od 20. do 22. juna 2014.

Srbiju će na tom forumu predstavljati petoro učenika koji su izabrani tokom Đačkog parlamenta:

Sofija Jovanović, treći razred 14. beogradske gimnazije,
Jelena Glišić, četvrti razred Prve beogradske gimnazije,
Bogdan Radičević, treći razred Zemunske gimnazije,
Lazar Bulić, četvrti razred 13. beogradske gimnazije,
Vanja Gođevac, četvrti razred 13. beogradske gimnazije.

U periodu od tri dana, koliko traje program završnog Evropskog parlamenta, učesnici će imati priliku da diskutuju i predlažu rešenja na međunarodnom nivou na temu „Budućnost našeg grada“.  Završni predlozi svih učesnika ovogodišnjeg Evropskog đačkog parlamenta biće predati kreatorima politika kao zvanični predlozi rešenja određenih pitanja koja se tiču izazova budućih gradova: prenaseljenost, velike potrošnja energije, uvođenje digitalnih mreža te problemi opšte mobilnosti i saobraćaja.

Evropski đački parlament ima za cilj jačanje dijaloga i razmene između đaka i naučnika, uvodeći đake u svet parlamentarnih debata na teme istraživanja i nauke.

Projekat Đačkog parlamenta je finansiran od strane Fondacije „Robert Boš“ (Robert Bosch Foundation), a organizator u Srbiji je Centar za promociju nauke.
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci