Problematično ponašanje
18.02.2022.

Grizu jer im fale reči

Do treće godine deca još uče kako da komuniciraju i sa odraslima i sa vršnjacima, ali im to često ne ide kako treba zbog nedovoljno razvijenog govora i malog fonda reči, pa posežu za metodama neverbalne komunikacije. Nažalost, u njih spadaju i guranje, udaranje, grebanje, čupanje, pa čak i ujedanje. Sve dok ova faza ne prođe, stradaće i roditelji i druga deca.   

Iako ovakvo ponašanje može da se javi bez neposrednog povoda, postoje događaji, poput rođenja brata ili sestre, gubitka člana porodice, selidbe, promene vrtića ili vaspitačice, koji ga podstiču. Sve što menja njihovu rutinu i destabilizuje ih, odražava se na apetit i san, zbog čega postaju razdražljivi. A kako svoju frustraciju ne uspevaju ni da verbalizuju, niti da se izbore sa njom, počinju da ujedaju i fizički napadaju vršnjake i odrasle.
Tada treba imati u vidu da deca koja se ovako ponašaju ne žele nikoga namerno da povrede, već da privuku pažnju ili da se izbore za mesto u grupi vršnjaka.

Ovakvo ponašanje gotovo uvek prestaje posle određenog vremena, a koliko će trajati zavisi od deteta, okolnosti u kojima odrasta, ali i od reakcija okoline. Mesta panici nema, ali roditelji i vaspitači svakako moraju da reaguju kako bi se dete smirilo.
Ukoliko deca udaraju, čupaju ili grizu roditelje, braću, sestre, bake i deke treba mu pokazati koliko je to pogrešno, ali je važno ne upasti u zamku. Kako dete neželjenim ponašanjem najčešće želi da privuče pažnju, treba mu je uskratiti. Ako se nakon "incidenta" fokusirate na njega i krenete da ga grdite, ono će postići svoj cilj. Zato vi pažnju usmerite na "žrtvu" i na saniranje štete, a sa "agresorom" se obračunate nekoliko trenutaka kasnije.

Grdnja i kazna nisu dovoljne. Morate da mu objasnije da to boli i da svojim postupcima povređuje druge, jer će mu to pomoći da se stavi u ulogu napadnutog. Učite ga empatiji, saosećanju i veštinama komunikacije, naučite ga kako da na primeren način izrazi svoje potrebe i želje umesto da griženjem privlači pažnju okoline.
Detetu nikad ne vraćajte istom merom i ne tucite ga, jer će ono iz toga zaključiti da je jačima dozvoljeno da pokazuju agresiju, a nije.
Ili makar ne bi trebalo da bude tako.

foto: keren-fedida-unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

23.
Feb
2024
Problematično ponašanje
07.
Aug
2023
Problematično ponašanje
24.
Apr
2023
Problematično ponašanje