Problematično ponašanje
14.02.2018.

Ovo se ne toleriše

Deca se ne rađaju sa razvijenom socijalnom inteligencijom zbog čega se često neprimereno ponašaju u određenim situacijama. Ako su još mala i ako reaguju na vašu kritiku ili opomenu, nema razloga za brigu. Samo je važno da ne ignorišete loše ponašanje jer ono kasnije može da preraste u ozbiljan problem.  Evo šta ne smete da ignorišete i tolerišete...

1. Prekida vas u razgovoru
Možda je vaše dete nestrpljivo, možda jedva čeka da vam nešto kaže ili da vas nešto pita, ali to nije razlog da mu dozvolite da vas prekida u razgovoru. Ukoliko prelazite preko toga, dete će shvatiti da na ovaj način uvek može da privuče pažnju drugih.

Pre nego što vam dođu gosti ili nekoga nazovete telefonom, uposlite dete i objasnite mu da ne sme da vas prekida u razgovoru. Stavite mu do znanja da nećete tolerisati njegove zahteve dok pričate, a ukoliko se desi da vas u toku razgovora ipak prekine, nemojte pred drugima deliti vaspitne mere, već mu samo strpljivo pokažite da se vrati na igru. Tek kad završite razgovor ili ispratite goste objasnite mu da na taj način neće moći da dobije ono što traži.

2. Nasilno je u igri s drugom decom
Većina roditelja neće dozvoliti da njegovo dete udara drugu decu, ali će zato mnogi preći preko štipanja, čupanja i gurkanja. Ma koliko vam to delovalo bezazleno i ma koliko smatrali da takvom ponašanju ne treba pridavati značaja i u tim situacijama morate da se umešate. Ukoliko dozvolite detetu da se tako ponaša ono će lako preći granicu između gurkanja i udaranje. Osim toga, kad shvati da za loše ponašanje neće biti kažnjeno, ono može da pomisli da je to u redu, pa će mu preći u naviku.

U trenutku kada primetite da vaše dete pokazuje agresiju prekinite ga u igri i obratite mu se direktno: "Povredio si drugara. Kako bi se ti osećao da tebi to neko uradi?" Stavite mu do znanja da takvo ponašanje nije dozvoljeno i podsećajte ga na to svaki put kad treba da se priključi drugoj deci. Ukoliko pak nastavi da udara, ćuška, gura, čupa i grize decu, prekinite igru i odvojte ga od društva. Samo tako će naučiti da se takvo ponašanje ne toleriše.

3. Pravi se da vas ne sluša i ne čuje
Ukoliko detetu sve morate da ponovite dva, tri ili četiri puta, a ono i dalje odbija da uđe u auto kada krećete u vrtić ili da složi igračke, za njega nećete biti autoritet već neko čija reč ništa ne znači. Dete će vremenom početi da se oglušuje o vaše naredbe i kada je reč o mnogo bitnijim stvarima i situacijama, da se ponaša prkosno, a vi mu nećete moći ništa.

Umesto da se dovikujete s njim, dođite do njega i tražite da vas gleda u oči dok mu govorite. Isključite TV, računar i utišajte muziku, stavite mu ruku na rame i oslovite ga imenom kako biste u potpunosti privukli njegovu pažnju. Tek onda mu saopštite šta treba da uradi i naglasite šta ga čeka ukoliko vas ne posluša. .

4. Dopušta sebi previše
Možda će vam u početku biti simpatično kada vaše trogodišnje dete krene da pretura po kuhinji ne bi li pronašlo omiljeni keks, po fiokama u dnevnoj sobi ili po vašoj tašni, ali vam to u godinama koje slede neće biti smešno. Ukoliko mu dopustite da se ovako ponaša, posmisliće da to može da radi i u tuđim kućama, Rovarenje po mestima na kojima ne stoje njegove stvari nije pristojno, a ako je reč o kuhinji, može da bude i opasno.

Postavite pravila ponašanja u kući i naučite dete da vas uvek pita za dozvolu kad poželi da uzme nešto što nije njegovo ili da "gurne nosić" tamo gde mu nije mesto. U to spada i uključivanje televizora, igranje igrica na vašem telefonu, uzimanje slatkiša iz kuhinjske fioke... Naučite ga da prvo pita može li.

5. Koristi neprikladne gestove
Ako mislite da mala deca ne "prevrću očima" na roditeljske komentare, kritike ili naredbe, grdno se varate jer znaci nepoštovanja mogu da se pojave mnogo pre adolescencije. Predškolci ponekada kopiraju gestove i ponašanje starije braće i sestara samo da bi videli reakcije roditelja, drugi tako pokazuju šta istinski misle o onome što im se govori. Ovo može da bude i samo jedna od faza u odrastanju, ali samo pod uslovom da je odmah sankcionišete. U suprotnom će vaše dete pokazivati nepoštovanje ne samo vama, već i nastavnicima, bakama, dekama, komšijama i svim odraslim osobama.

Objasnite detetu šta predstavlja i kakvu poruku šalje njegovo "prevrtanje očima", kako to izgleda ljudima sa strane. Ukoliko se ogluši o vašu kritiku ignorišite ga dokle god ne promeni ponašanje. Da biste ga podstakli da se popravi, objasnite mu da svoj mišljenje i stavove uvek može da iskaže biranim rečima i da će ga tako odrasli ozbiljno shvatati.

6. Laže i sa povodom i bez povoda
Deca imaju bujnu maštu pa često izvrću činjenice, izmišljaju događaje i "dosoljavaju" svoje priče, što samo po sebi ne mora da bude ozbiljno, ali nije uvek ni bezazleno. Koja god da je situacija u pitanju, objasnite mu zbog čega ne sme da se laže i zbog čega je istina važna. Ukoliko mu pređe u naviku da se hvali vršnjacima putovanjem u Diznilend, koji je videlo samo na slici, "opasnim ujakom koji može sve da prebije, ili da vama govori da je opralo zube, sredilo igračke i uradilo domaći zadatak, a nije, bićete u problemu. Dete će zaključiti da je OK da laže kako bi izbeglo kaznu ili da bi vršnjaci imali lepše mišljenje o njemu.

Objasnite detetu da mu drugari, ako ga uhvate u laži, neće verovati ni kad bude govorilo istinu, a da to važi i ako vas laže, s tim da će od vas, osim nepoverenja, zaraditi i kaznu.

izvor: serpadres.com

foto: HacerFamilia, allmychildrendaycare.com, jw.org, Etapa Infantil

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

23.
Feb
2024
Problematično ponašanje
07.
Aug
2023
Problematično ponašanje
24.
Apr
2023
Problematično ponašanje