Problematično ponašanje
11.01.2018.

Isterajte svoje

Ponekad vam se čini da vas dete namerno izluđuje. Nema drugog objašnjenja... Satirete se i lomite oko njega, planirate čitav dan na osnovu njegovih potreba i želja, sito je, obučeno, obuveno, na toplom je i opet nije zadovoljno. Ono bi da živite po principu „Gde ja okom tu ti mama skokom“, a vi razmislite možete li, hoćete li i za koga je to dobro. Za dete, izvesno, nije, a za vas još manje.

– Potpuno je prirodno da dete pokušava da istera svoje, kao što je potpuno normalno da mu vi to ne dozvolite. Očekujte da će preterivati, da će vas izluđivati, da će testirati vaše strpljenje do krajnjih granica, ali ne dajte se. Ako izgubite živce i prasnete, biće vam žao, pa ćete postati popustljiviji, a dete još napornije, i eto začaranog kruga – kaže psiholog Lilijan Neme Pjer.
Ona roditeljima poručuje da moraju da se oslobode griže savesti osećaja krivice što ne žele i ne mogu neprekidno da se bave decom. Ako mu, dodaje Lilijan Neme Pjer, posvećujete dovoljno pažnje, onda naučite da poklanjate pažnju i sebi i partneru. Samo treba naći pravu meru, a to nije nemoguća misija. Uverite se na sledećim primerima.

Osmomesečna beba uporno plače

Situacija iz roditeljskog ugla: Ko zna šta joj je i zašto plače. Moram da je uzmem i utešim. Dobre majke ne puštaju decu da plaču. Možda ipak preterujem? Možda joj nije ništa i plače tek tako?
Situacija iz bebinog ugla: Dete oseća da je majka nervozna kad ga spušta u krevetac ili na pod. Zato se oseća nesigurno i plače na sav glas da bi ga majka ponovo uzela u naručje.
Savet: Beba ne treba da vam bude uvek u rukama. Ništa joj neće faliti ni ako plače pet minuta. Neka bude u vašoj blizini, da možete morate da je gledate, da joj pričate i smešite joj se ali da istovremeno možete da obavite ponešto.

Dvogodišnjak vam ne dozvoljava da telefonirate

Situacija iz roditeljskog ugla: Da bi izbegli napade besa i hirovito ponašanje, neki roditelji se odriču telefonskih razgovora ili ih vode samo kad deca psvaju.
Situacija iz detetovog ugla: U tom uzrastu dete želi da ima majku samo za sebe, neće ni sa kim da je deli, a posebno ne u vreme kada ono nešto želi.
Savet: Dete mora da shvati da roditelji nisu njegovo vlasništvo i da ona mora da održava kontakte sa ljudima i da obavlja neke poslove, i zato mu u ovakvim situacijama ne treba popuštati. To ne znači da treba satima da vodite telefonske razgovore, ali ne treba da se odreknete telefona!

S pet godina odbija da ode na spavanje
Situacija iz roditeljskog ugla: Neki roditelji misle da detetu čine uslugu time što mu dopuštaju da kasno ide u krevet iako bi im mnogo više prijalo da to vreme provedu nasamo sa bračnim drugom!
Situacija iz detetovog ugla: Ono ne želi ništa da propusti i zato insistira da ostane u dnevnoj sobi s mamom i tatom.
Savet: Ovo nije dobro ni za koga. Dete će biti neispavano i nervozno, a roditelji će patiti od hroničnog nedostatka intimnosti. Objasnite mu da odlazak u krevet nije kazna, pročitajte mu priču pred spavanje i posvetite se svom partneru.

Osmogodišnjak neće da radi domaće zadatke

Situacija iz roditeljskog ugla: Svi roditelji žele da im dete bude uspešno u školi i zato pristaju da sede uz dete dok radi domaće zadatke čak i onda kad imaju preča posla.
Situacija iz detetovog ugla: Zloupotrebljava dobar argument – „ko mi ne pomogneš, dobiću lošu ocenu“.
Savet: Možete da mu pomognete ako popusti u školi, da mu objasnite pojmove koje ne razume, da ga preslišavate ako će se posle toga osećati sigurnije, ali nipošto nemojte da mu radite domaće zadatke.

Foto: huffingtonpost.com, yummymummyclub.ca ,

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

23.
Feb
2024
Problematično ponašanje
07.
Aug
2023
Problematično ponašanje
24.
Apr
2023
Problematično ponašanje