Problematično ponašanje
21.10.2017.

Pomozite im da istresu bes

„Deca su mali ljudi“...
Ako se još niste uverili u tačnost ove tvrdnje, onda vaše dete još nije imalo baš, baš loš dan. Znate na šta mislimo? Na one dane kad vam ništa ne ide od ruke, kad vam dođe da iskočite iz sopstvene kože, da puknete od besa ili da se iskalite na nekome, pa najdeblji kraj obično izvuku kućni ljubimac ili jedno od dece koje je ostavilo patike nasred hodnika.
E takve dane imaju i sasvim mala deca. Za razliku od vas, oni ne mogu nikoga da grde, osim možda mlađeg brata ili sestru, ili kućnog ljubimca, ali to im neće pomoći da se oslobode frustracije.
Na sreću, vi možete da rešite problem.

– Frustracija i ljutnja su normalne emocije i za odrasle i za decu koja se teže nose s njima. Da bi ih savladali, njima je, neophodno intenzivno fizičko pražnjenje i preusmeravanje osećanja – tvrdi Heder Šumaker, autorka knjige „Ok, ne moraš sve da deliš“, i predlaže pet efikasnih metoda za savladavanje stresa. Što je dete mlađe, napominje ona, frustracija će brže nestati.

1. Ukoliko nemate vremena, pada kiša ili je kasno veče pa ne možete da ga izvedete napolje, recite detetu da optrči 50 krugova po dnevnoj sobi, hodniku ili nekoj većoj prostoriji u stanu i nek broji naglas. Brojanje će mu odvući pažnju i brzo će se smiriti, a vi se sutradan odmah izvinite komšijama koji žive ispod vas.

2. Pošaljite ga u kupatilo ili u orman i dozvolite mu da se izviče ili isplače iz sve snage. Nek to bude njegovo sigurno mesto za istresanje besa. Neće smetati ni ukućanima, ni komšijama ni vašem psu.

3. Za vikanje i plakanje može da posluži i veliki debeli jastuk kojem možete da nađete još jednu namenu. Kako u kući sigurnoo nemate boksersku vreću, dozvolite detetu da „nalupa“ jastuk i oslobodi se nagomilanog besa, stresa i frustracija. Ovo je odličan vid pražnjenja.

4. Ako imate veliki komad hamera ili štapiće za ražnjiće predložite detetu da na njima demonstrira svoje karate umeće. Cepanje papira i lomljenje štapića ne može da prođe bez buke koja takođe odvraća pažnju s loših misli. Uz to, dete će se osećati snažno, što je dobra kopča za povratak u redovno stanje.

5. Za odagnavanje stresa, besa i frustracija najbolje je trčanje na otvorenom. Izvedite dete napolje, najbolje u parkić, spremni da trčite s njim dokle god se ne umori i smirenim glasom ne zatraži da sednete ili da se vratite kući jer se oseća bolje.

Neke od ovih metoda pomogle bi i tinejdžerima, kaže Heder Šumaker, samo što ćete njih teško naterati da sarađuju.

Foto: psychogoed.nl, entrophoenix.net, kidsspot.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

23.
Feb
2024
Problematično ponašanje
07.
Aug
2023
Problematično ponašanje
24.
Apr
2023
Problematično ponašanje