Problematično ponašanje
07.10.2017.

Ko se bije taj se ne voli

„Jedan šamar nije nasilje, smatra svaki četvrti mladić i svaka deseta devojka, a svaki deseti momak i svaka 33. devojka veruju da je opravdano ponekad udariti partnerku, pokazalo je najnovije istraživanje Autonomnog ženskog centra, koje je sprovedeno u 20 srednjih škola širom Srbije.

Prag tolerancije mladih prema nasilju očigledno raste, posebno kod dečaka, a posebno zabrinjava mišljenje da nasilje nije nasilje ako je „doza mala“, napominju psiholozi.
– Prvi znaci nasilja su kontrola i ljubomora, vrlo često uvijeni u neku vrstu brige – ističe Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra i dodaje da devojčicama to često godi jer misle da dečko brine gde je ona, kada je i da li je stigla kući, a onda to polako postaje sve izraženije.
Kada dođe do toga da mora da fotografiše piće koje pije, drugaricu s kojom sedi i mesto gde sedi, ona će, objašnjava Pavlovićeva, postati svesna da on želi da ima potpunu kontrolu nad njenim životom.

– U školama se o nasilju ne uči, i to je veliki problem. Niti deca znaju šta je nasilje, ni kako da ga prepoznaju, ali ni šta su zdravi i kvalitetni odnosi – napominje Sanja Pavlović i dodaje da mladi nasilje često vide kao način rešavanja problema i iskazivanja nezadovoljstva
Pa, kada je već tako, dragi roditelji, ne čekajte da vam neko drugi vaspitava decu. Ne čekajte da vaš sin nauči od drugara da ne sme da zlostavlja nijednu devojku, ne čekajte da vašoj kćerki neko drugi objasni da ne važi dečja izreka „ko se bije, taj se voli“.

Ne čekajte da uđu u pubertet ili da stignu do punoletstva da biste ih naučili šta je nasilje, kako se iza maske ljubavi, brige i ljubomore kriju potencijalno ozbiljni zlostavljači, već od prvih godina života počnite da im govorite šta se sme, a šta ne, šta je prihvatljivo, a šta nije.

I najvažnije... budite im dobar primer. Ako u vašoj kući postoji nasilje, ako se roditelji „povremeno potuku zato što su nervozni, ali se mnogo vole“, budite sigurni da nijedna vaša reč neće vredeti ništa.

Izvor: RTS
Foto: m.dagospia.com, globalseducer.com, howtoadult.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

23.
Feb
2024
Problematično ponašanje
07.
Aug
2023
Problematično ponašanje
24.
Apr
2023
Problematično ponašanje