Problematično ponašanje
21.09.2017.

Sprečite ga da grize

Ma koliko to vama delovalo šokantno, deca često grizu vršnjake, roditelje, braću i sestre, a kad nemaju koga, neka od njih će zariti zubiće u omiljenog medu! Ovo je samo jedna uobičajena faza u odrastanju koja će, ako se pravilno postavite, brzo proći. Tako tvrde razvojni psiholozi, pedijatri i iskusne vaspitačice koji imaju i savete za prevazilaženje ove uznemiravajuće i normalne pojave.
Ova faza, kažu stručnjaci, obično počinje između devetog meseca i druge godine, a samo u retkim slučajevima i kasnije. Roditelji koji su se suočili sa ovim problemom osećaju grižu savesti, stid i neprijatnost u komunikaciji sa vaspitačicama i roditeljima druge dece i obično govore da bi im bilo lakše da njihovo dete ima tragove zubića na ruci ili obrazu.

Budite strogi, ali ne i grubi
* Približite mu se i strogo recite „Ne, to nije u redu. To ne sme da se radi“. Sva deca starija od devet meseci mogu da razumeju ovu poruku, ali to ne znači da žele da prihvate zabranu, pa ćete morati da budete strpljivi. Ponavljajte „Ne, ne, ne...“ koliko god je dugo potrebno, a ali ne bi trebalo da potraje duže od nekoliko meseci.

* Ukoliko vaše dete grize zato što je ljuto, besno ili frustrirano, ili zato što silom pokušava nešto da dobije, sklonite ga u stranu, da razmisli o svom ponašanju. Za svaku godinu određuje se minut pauze, a većini je dovoljno 30 sekundi dugih kao večnost da se smire.

* Ako je ugrizlo vas, brata ili sestru, nekog od ukućana ili vršnjaka u vašem prisustvu, zahtevajte da se izvini i objasnite mu da njegov ugriz boli. Cilj je da dete shvati kako se neko koga je ugrizlo oseća i da to ne sme više da ponavlja.
Ukoliko grize decu u vrtiću, upozorite vaspitačice na to. One će znati kako da se nose sa tim.

* Svaki put kad dete odoli iskušenju da svoj bes ili frustraciju iskali ugrizom, a do tada je to radilo u sličnim situacijama, pohvalite ga. To će mu biti motiv da se bolje kontroliše i da svoje nezadovoljstvo ispolji na prihvatljiv način.

Dezinfikujte mesto ujeda
Mesto ugriza odmah operite toplom vodom i sapunom, a ako postoje tragovi krvi, ranu namažite antibiotskom mašću i umotajte zavojom. Ukoliko je rana duboka, odmah se obratite lekaru, naročito ako se pojave znaci infekcije poput crvenila ili otoka na mestu ugriza, ili povišene temperatura.

Foto: amazingkids.us, newkidscenter.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

23.
Feb
2024
Problematično ponašanje
07.
Aug
2023
Problematično ponašanje
24.
Apr
2023
Problematično ponašanje