Problematično ponašanje
15.08.2017.

Kompjuter ga uništava. Zaustavite to!

Vaš tinejdžer danima ne izlazi iz sobe jer mu je kompjuter postao najbolji drug. Više od trećine slobodnog vremena provodi ispred monitora, zapostavio je staro društvo, pa ga više niko i ne zove. Svaki vaš pokušaj da ga odvojite od virtuelnog sveta završava se svađom, a ponekad i agresivnim ispadom.
Pa šta još treba da se desi da biste shvatili da vam je dete ozbiljan zavisnik od video-igrica i da mu treba stručna pomoć?

– Zavisnici od video-igrica, takozvani gejmeri, povlače se u svoju sobu, prekidaju kontakt s prijateljima, zapostavljaju učenje i ostale obaveze, dok čitav svet ne počne da im se vrti oko monitora. Da bi se zavisnost potpuno ispoljila, vezanost za internet morala bi da bude destruktivna po privatni život i lične odnose, a odvojenost od računara morala bi da dovede do neugodnih simptoma – kaže Milan Radovanović iz savetovališta „Entera MR“ i navodi 10 znakova koji pokazuju da je dete zavisnik od interneta i da mu je potreba stručna pomoć.

Neprekidno igra igrice
Ništa ga više ni zanima osim komjutera. Uzalud ga upozoravate, molite, pretite, nudite alternative…Ne čuje vas!
Druži se s računarom
Najbolji drug mu zvoni na vratima, a vaše dete vas moli da kažete da nije kod kuće. Izbegava staro društvo, isključuje telefon dok igra igrice, pravi se da ne čuje pozive ukućana.
Ispušta neartikulisane zvuke
Ovo je već ozbiljan znak za uzbunu! Ako vaše dete počne da se oglašava onako kako se oglašavaju junaci igrica, pa još ako to radi svakodnevno, odmah ga vodite psihologu.
Ne izlazi iz sobe satima
Satima igra igrice, komunicira samo putem društvenih mreža ili surfuje po internetu zanemarujući fizičku aktivnost, druženje uživo, gubi noći igrajući igrice...
Asocijalno je
Društveni život prestaje da postoji. Ne zanima ga nijedan događaj ili okupljanje na kojima je ranije učestvovao. Odbija da ide na rođendane, u bioskop, na sport ili porodična slavlja.
Agresivno je
Ne prepoznajete svoje dete u trenutku kada pokušate da ga odvojite od tableta, telefona ili računara. Psuje, preti, histeriše, čupa kosu, plače.
Razmišlja samo o igricama
Bilo šta da radi u toku dana, razmišlja samo o tome kako da se što pre dokopa računara. Jedva čeka da se oglasi školsko zvono da odjuri kući, završi domaći… Iako na prvi pogled deluje kao uzorno dete, ono zapravo sve obaveze uredno izvršava da bi što pre selo da igra omiljenu igricu.
Laže sve oko sebe
Primetili ste da laže vas, ali i drugare o vremenu koje provodi igrajući igrice. Ne oklevajte, odmah potražite pomoć!
Zapostavlja obaveze
Nekada uspešan sportista i odličan đak, sada samo traži izgovor da ostane kod kuće i zatvori se u sobu. Naravno, sa računarom.
Gubi samokontrolu
Spreman je i da fizički nasrne na vas ako pokušate da ga odvojite od kompjutera. Više nema vremena za čekanje!  Potrebna vam je pomoć psihologa.

Foto: sch9.org, ParadigmMalibu, MakeUseOf
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

23.
Feb
2024
Problematično ponašanje
07.
Aug
2023
Problematično ponašanje
24.
Apr
2023
Problematično ponašanje