Problematično ponašanje
28.03.2016.

Kako reagovati ako dete krade?

Reagujte na prvu sitnu krađu i objasnite detetu da to nije lepo, da se u prodavnici nešto uzima za novac, a od drugova pozajmljuje, a ne uzima krišom - objašnjava psiholog Vesna Petrović

Ukradena žvaka u prodavnici ili gumica od školskog druga ne znače da je vaše dete lopov. Ali, ako se ta "praksa" nastavi, šanse za takvo etiketiranje su velike. Zato roditelji moraju na vreme da reaguju. Kako?

- Reagujte na prvu sitnu krađu i objasnite detetu da to nije lepo, da se u prodavnici nešto uzima za novac, a od drugova pozajmljuje, a ne uzima krišom - objašnjava psiholog Vesna Petrović. - Rešenje je da sa njim odete kod prodavca ili druga i vratite ukradenu stvar, a detetu kažete da se izvini. Nemojte da vičete, da ga vređate, omalovažavate, već mirnim tonom objasnite šta se dogodilo. Potrudite se da shvati da je to greška, zbog koje može mnogo da izgubi.

Ako ga i posle toga uhvatite da krade, morate da budete strožiji i da izreknete disciplinske mere. Batine nisu neophodne, već duži i oštriji razgovor u kojem ćete objasniti detetu da to što čini nije dobro.

Izvor: novosti.rs

foto: funifi.com, newkidscenter.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

20.
May
2019
Problematično ponašanje
18.
May
2019
Problematično ponašanje
22.
Apr
2019
Problematično ponašanje