Problematično ponašanje
02.12.2015.

Psiholozi su pitali trećake šta je droga, ovo su njihovi odgovori

“Droga je otrovni slatkiš od kojeg može da se umre“ jedan je od komentara učenika trećeg razreda OŠ “Starina Novak“, u kojoj je održano do sada tri časa iz ciklusa programa „Kreativni rad sa učenicima na prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci“. I u ostalim beogradskim osnovnim školama ovaj program se uspešno odvija.

Zamislite da je neko vaših godina u parku pronašao torbu sa drogama, i nacrtajte šta mislite da bi moglo da bude u toj torbi, bio je jedan od zadataka.

- Crtali su cigarete, pilule, novac, otrovne slatkiše, bombone, ispod svakog crteža su napisali šta predstavlja. Iako imaju samo devet godine svesni su šta je droga. Kada ih pitate o drogama, odgovori su različiti, ipak svi pokazuju da znaju o čemu se radi. Od droge bi čovek mogao da umre, može da se razboli, su neki od odgovora kojima pokazuju da su svesni da droga loše utiče na zdravlje. Kada pričaju o drogama kažu, to je marihuana, ili čak kokain. Neka deca su navodila cigarete kao primer, ili pilule, a često kao bombone, odnosno otrovne slatkiše - priča Slađana Luković, psiholog u ovoj školi.

Deca su imala razne zanimljive odgovore, pitanja, zaključke

Ona navodi da deca o drogama očigledno razgovaraju sa roditeljima, koji ih upozoravaju, a dosta toga čuju i iz medija. Na pitanje zašto osoba koristi droge, odgovori mališana su bili različiti.

- “Možda jer misli da je zdravo”, “zanimalo je kakvog je ukusa, pa je probala drogu i droga je terala da pije još”, “ta osoba koristi drogu jer je možda prodaje i želi da zaradi”, “uzima drogu zato što je nesrećan i ima loš život.” To su sve odgovori koje su davala deca, i vrlo su zreli za njihov uzrast - kaže Slađana.

Kako se osećaju kada drug iz odeljenja radi nešto što se njima ne dopada, bio je jedan od primera za diskusiju.

- Vide razliku između onoga što osećaju i onoga što bi trebalo da je poželjno da urade u datom trenutku. Kada neki drug radi nešto što im se ne dopada, hoće da ostanu sa njim drugari, ali znaju da to ne treba da se radi, da se kažnjava, i slično. Onda opisuju kako im je teško da se odupru onome što je zabranjeno - kaže psiholog.

Izvor: Blic

foto: novisad.rs, blic.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

20.
May
2019
Problematično ponašanje
18.
May
2019
Problematično ponašanje
22.
Apr
2019
Problematično ponašanje