Problematično ponašanje
01.07.2014.

Kako video igrice utiču na nasilje među mladima

Iako postoji dosta razloga da istražujemo i pozitivni uticaj video igrica na mlade, u medijima se danas provlači dosta tekstova na temu negativnog uticaja video igrica na tinejdžere i njihovu povezanost sa agresijom.

Kako je vreme letnjeg raspusta, pored odmora, odlaskla na more i druženja, mnoga deca će značajan deo svog vremena provesti ispred kompjutera uz igrice.

Da li video igrice sa elementima nasilja zaista značajno utiču na izmenu ponašanja mladih?

Svi vidovi medija, uključujući TV program, filmove, pesme – i takođe video igrice, utiču na ponašanje usmeravajući ga ka boljem ili lošijem. Pitanje, u kojoj meri mediji utiču na ponašanje, još uvek je predmet  velike debate. Neke psihološke studije pokazuju da će, kada deca igraju igrice sa elementima nasilja, to uticati i na određenu dozu nasilja i u njihovim drugim aktivnostima i druženju sa vršnjacima.

U ovoj oblasti nastavljaju se široka istraživanja na ovu temu i beleženje slučajeva nasilja koji mogu ukazivati na povezanost između ovih indikatora.

Da li deci treba dozvoliti da igraju igrice sa elementima nasilja?

Roditeljima se najčešće savetuje da brižljivo motre na vrstu video igrica koju njihova deca pratkikuju, da često sa njima igraju igrice koje ne spadaju u ovu kategoriju. Nije preporučljivo dozvoljavati deci da igraju ovakve video igrice, jer postoji toliko drugih koje su pozitivne, inspirativne i iz kojih dosta može da se nauči.

Zbog čega deca u uzrastu od 8-14 godina smatraju zabavnim igrice i sadržaje koji sadrže elemente nasilja?

Ovo je veoma kompleksno pitanje bez jednostavnog odgovora. Delimično, deci su takve igrice interesantne iz istog razloga iz kog su im interesanti i horor filmovi i zastrašujuće priče koje doprinose naletu adrenalina, i čine da na neki način budu prihvaćeni od strane svojih vršnjaka.

Nažalost, ovakve igrice ulavnom su namenjene i usmerene ka popolaciji tinejdžera. A poznato je da deca, a posebno tinejdžeri vole i praktikuju da rade i da se ponašaju onako kako to njihovi vršnjaci čine. To na kraju stvara začarani krug. Ono što možemo da učinimo jeste da pokušamo da deci ukažemo na pogrešan uticaj koji vršnjaci i njihovo ponašanje mogu imati na njih.

Poznatno je da smo zdraviji ukoliko je naša ishrana izbalansirana. Isto kao što decu upućujete na zdravu ishranu i sklanjate ih kad god je moguće od brze i nezdrave ishrane, na sličan način ih zaštitite i od medija u kojima preovladavaju ePovećajte njihov potrebu za „zdravijim“ sadržajima u medijima koji promovišu hrabrost i vrlinu kao pogodne i pozitivne osobinelementi nasilja. .

izvor: psyhologytoday.com ( originalni tekst )

foto: theparentzone.com, huffingtonpost.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

23.
Feb
2024
Problematično ponašanje
07.
Aug
2023
Problematično ponašanje
24.
Apr
2023
Problematično ponašanje