Problematično ponašanje
22.06.2014.

Mladi i seks – poražavajući podaci


Mladi u Srbiji nisu dovoljno informisani o zaštiti reproduktivnog zdravlja. Najveći broj njih ne koristi sredstva za kontracepciju, zbog čega prednjače među vršnjacima iz Evrope po broju obolelih od zaraznih polnih bolesti i abortusa, kaže dr Ana Mitrović – Jovanović, načelnica Dnevne bolnice u GAK "Narodni front”

Mladi ljudi, posebno adolescenti, kada je u pitanju edukacija iz oblasti kontracepcije i polnoprenosivih bolesti ne znaju dovoljno da bi koristeći svoje znanje na ovu temu, mogli sebi pomoći. To znači da su njihova saznanja na nivou površnih informacija.

Zašto je tako, pitali smo dr Anu Mitrović - Jovanović, načelnica Dnevne bolnice u GAK "Narodni front" i profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu.

- To se može i očekivati s obzirom da u većini porodica nemaju priliku da otvoreno pričaju sa roditeljima o ovim temama,a sa druge strane ni društvo se nije dovoljno potrudilo da ih kroz obrazovni sistem edukuje.To se vidi iz mnogobrojnih pitanja koje postavljaju oni najhrabriji koji se odvažde i dođu da pitaju – upozorava naša sagovornica.

U Srbiji postoje savetovališta za mlade, ali ona nisu dovoljno posećena?

- Osim savetovališta, postoje i takozvani vršnjački edukatori koji su obučeni da u razgovoru sa vršnjacima pruže korisne savete kako se zaštititi od polno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće.

Ipak, mnoga istraživana pokazuju da se savremene metode kontracepcije ne koriste u dovoljnoj meri?

- Ne postoje precizni podaci u kom procentu se pojedine metode koriste, ali prema podacima sa kojima mi raspolažemo, kondom koristi oko 30 % seksualno aktivnih adolescenata, ali i dalje blizu polovine njih stupa u seksualne odnose ne koristeći nikakvu zaštitu. Hormoneske kontraceptivne pilule koristi između 8 - 10 % devojaka i žena, a i dalje se prekinuti snošaj i brojanje plodnih dana koristi kao osnovni vid planiranja porodice.

Takođe, još uvek je visoka i stopa abortusa, posebno u kategoriji žena koje su već rodile jedno dete. Veliki broj žena u Srbiji još misle da će se od pilula ugojiti ili dobiti kancer, a neretko i da im kondom smeta i ugrožava intimnost.

Postoji li rešenje?

- Treba apelovati i podsećati da je idealno vreme za rađanje od dvadesete do 25. godine života. Za one koji žele da studiraju i to vreme pomere za koju godinu, pilule su jedan od najpogodnijih, najefikasnijih i najbezbednijih kontraceptivnih metoda, ali uz obavezno korišćenje kondoma, radi zaštite od polno prenosivih bolesti.

Koje su najčešće prenosive polne bolesti?

- Najčešće polno prenosive bolesti su infekcija humanim papiloma virusom (HPV), herpes simplex virus - genitalni herpes i infekcija hlamidijom. Ukoliko našu mladost naučimo da koristi kondom pri svakom seksualnom odnosu, i ako posebno mlade naučimo, da ne stupaju rano u seksualne odnose i nemaju veći broj partnera, polno prenosive bolesti se mogu dobor kontrolisati i njihovo prenošenje sprečiti. Treba reći da se HPV infekcija može preneti i kontaktom koža -koža, bez kompletnog seksualnog odnosa.

Koji su simptomi ove infekcije?

- Infekcija hlamidijom kod velikog broja inficiranih, više od 50%, prolazi kao asimptomatska, i otkriva se ciljano uzetim brisom. Ona i bez simptoma može napraviti probleme, posebno kada je u pitanju infertilitet. Zato je važno kontrolisti bris na hlamidiju posebno pre planirane trudnoće, jer ukoliko postoji ova infekcija a dođe do trudnoće, te pacijentkinje imaju veći rizik od spontanih pobačaja, prevremenog prsnuća vodenjaka i prevremenog porođaja.

HPV infekcija može imati velike posledice?

- Kada je u pitanju infekcija HPV, ukoliko se radi o neonkogenim tipovima, oni izazivaju šiljate kondilome. To je benigno oboljenje i uglavnom se inficira donji genitalni trakt, perineum, vulva i vagina, ali infekcija može biti prisutna i na grliću. Ako pređe u perzistentnu - dugotrajnu inefekciju, to može biti jedan od uzročnika karcinoma grlića materice.


Pitanja tinejdžera na sajtu www.21dan.com:

* Može li se povratiti nevinost?
* Da li može da se zatrudni u vodi?
* Mogu li da ostanem trudna preko gaćica?
* Koliko dugo spermatozoid može da preživi na klupi u parku ili na prstu?
* Da li spermatozoidi uginu u toploj ili hladnoj vodi?
* Da li i koliko trbušni ples utiče na reproduktivno zdravlje?

BROJ

*Kako statistike pokazuju, u proseku, jedna od 20 devojaka uzrasta od 15 do 19 godina već је imala prekid trudnoće
*Prema poslednjim podacima, mladi u polne odnose stupaju oko šesnaeste godine
* Pilule koristi između 8 - 10 % devojaka i žena

foto: trudnoca.hr, firstwomen.info, healthmeup com, santemagazine.fr

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

23.
Feb
2024
Problematično ponašanje
07.
Aug
2023
Problematično ponašanje
24.
Apr
2023
Problematično ponašanje