Predškolci
27.03.2014.

Sklonite decu od televizora!

Istraživanja Univerziteta Severne Karoline potvrdilo je negativan uticaj televizije na mozak dece.
Ovo je prvo proučavanje u Americi na nacionalnom nivou koje je istražilo uticaj boravka dece u sobi u kojoj je upaljen televizor. Ovo istraživanje je utvrdilo da bez obzira da li deca aktivno prate program ili ne, ukoliko su više od pet sati izloženi tv-u (upaljen tv u kući), to štetno deluje na njihov mozak. Ovo istraživanje, objavljeno u časopisu Pediatrics, uključilo je podatke od 1500 roditelja sa malom decom, koji su zamoljeni da procene koliko sati tokom dana je uključen tv u njihovoj kući i koliko otprilike vremena mala deca provode u sobi u kojoj je upaljen TV.
Na osnovu ovoga je procenjeno da u proseku deca provode sat i 20 minuta dnevno gledajući direktno TV, a neverovatnih 5 i po sati dnevno provode u bilzini upaljenog televiyora. Ovo bi značilo da se deca od 8 meseci do 8 godina starosti dnevno nalaze više od pet sati kraj uključenog televizora, što je znatno više nego što su pretpostavila ranija proučavanja. Stvar je u tome što, prema istraživačima, zvuk koji televizor u pozadini emituje može da omete pravilan razvoj dečijeg mozga, da ih omete do te mere da nisu u stanju da se usredsrede tokom razgovora, ni da na ispravan način komuniciraju sa drugim ljudskim bićima. Kod mnoge dece preterano izlaganje tv-u u pozadini može da znatno omete ispravan razvoj poimanja i formativne obrasce govora.
“Ovo je jasno upozorenje da roditelji treba da ugase TV ukoliko ga ne gledaju”, upozorio je dr Viktor Strazbur sa Univerziteta Novi Meksiko, koji je ranije proučavao uticaj medija na decu, mada u ovom proučavanju nije učestvovao. Pogotovo treba da paze da mala deca ne budu u sobi sa uključenim tv-om, i objasnio: “Za bebe koje tek pokušavaju da progovore i da sastave reči i rečenice je ometajuće ako u pozadini čuju glasove koje ne mogu da uhvate). To bi značilo da je razvoj govora kod njih ugrožen.
- Ranija proučavanja su pokazala da previše izlaganje TV-u kod dece može da dovede do loših navika u ishranu, gojaznosti, lošeg mentalnog zdravlja i drugih razvojnih problema.

slika:www.kolcraft.com
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci