Predškolci
13.08.2019.

Više ne morate da pospremate stan samo dok deca spavaju

Sređivanje kuće u vreme čuvanja dece deluje kao nemoguća misija, pa mnoge mame to rade dok klinci spavaju, ali ne mora tako ako ih uključite u posao. Ako imaju više od tri godine, moći će da vam pomognu u pospremanju kuće i da usput ponešto nauče o obavezama, disciplini i pedantnosti. Posle toga će, ako izbegnete najčešće greške, većina dece bez gunđanja održavati red u kući.

Krenite od najranijeg uzrasta 
Počnite od malih zadataka. Sa dve-tri godine mogu da pospreme igračke, u predškolskom uzrastu da nameste svoj krevet, a kasnije i da vam pomažu u složenijim zadacima. Navike se najbolje usvajaju ukoliko se sa vežbom krene što ranije. 

Ne ispravljajte greške pred njima
Nemojte da šaljete detetu poruku da ono što je uradilo nije dovoljno dobro, jer će zaključiti da ono nije dobro. Kritikom ćete ga obeshrabriti da uči nove stvari i da napreduju, pa će se uvek oslanjati na vas očekujući da vi prekontrolišete, ispravite i pravilno uradite neki zadatak. 

Pohvalite svaki trud
Ćak i kada nisu odradili posao onako kako se očekuje, ohrabrite ih i pohvalite njihov napor i želju da vam pomognu. 

Budite precizni u dodeli zaduženja 
Dajte im jedan po jedan zadatak. Umesto da kažete "Sredi svoju sobu", precizirajte zadatke... "Namesti krevet", "Spakuj igračke", "Pospremi radni sto", "Složi stvari"... Na taj način neće se osetiti pretrpani a imaće zadovoljstvo u ispunjavanju malih zadataka jer će moći da vide razultate svog rada. 

Starijoj deci određujte rokove 
Školarci su već dovoljno veliki da mogu da razumeju značaj rokova za ispunjavanje zadataka. Uvek naznačite do kada treba da završe neku obavezu... "Sredi sobu pre nego što ti dođe drugar, pre večere ili do kraja vikenda".
foto: babycouture, guiainfantil

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci