Predškolci
15.06.2019.

Vožnja bicikla se uči samo jednom i treba da bude prijatno iskustvo

Scena 1 ispred jednog novobeogradskog solitera: Nervozni otac okupan znojem povijen već deseto popodne zaredom pridržava sedište i trčkara za sedmogodišnjim sinom koji nikako da nauči da vozi bicikl bez pomoćnih točkića.
Scena 2 sa jednog mirijevskog parkinga: Mladi tata mirno gleda kako njegova petogodišnja ćerka ostavlja svoj trotinet, seda na tuđ bicikl koji stoji oslonjen uz drvo i sa raširenim nožicama ide s kraja na kraj parkinga. U jednom trenutku stavlja noge na pedale i kreće da vozi...

Ako se vi sada pitate kako najbrže i najbezbolnije naučiti dete da vozi bicikl, ne očekujte instant rešenje. Naoružajte se strpljenjem koje vam možda, kao u slučaju oca broj 2, neće ni trebati i sledite opšta uputstva.
Za početak, dete treba osloboditi straha, nabaviti kacigu i, što da ne, štitnike za laktove i kolena i naći bezbedan „poligon“ za učenje, na kojem vam neće smetati ni vozači, ni šetači.

Pomozite mu da sedne na bicikl, podesite pedale tako da desna bude gore kako bi nju prvo pokrenulo, a onda neka stavi levu nogu na levu pedalu i nek nastavi da ih okreće dok vi pridržavate bicikl za sedište i upravljač. Kada se dete oslobodi i izvešti, bicikl pridržavajte samo za sedište.
Dok okreće pedale, ponavljajte detetu da gleda ispred sebe, da drži volan čvrsto obema rukama, ali da ne treba da bude u grču jer ste vi tu ako krene da pada. U prvo vreme puštajte bicikl na po nekoliko sekundi i nemojte mu to reći. Kada siđe, pohvalite ga kako je nekoliko sekundi vozio sam. Onda ga pustite sasvim i samo idite za njim.

U početku ga učite da vozi samo pravolinijski, s jednog na drugi kraj staze, parkinga ili igrališta. Pre nego što dođete do toga da ga učite kako da skreće levo ili desno, pomozite mu da ovlada zaustavljanjem i silaženjem sa bicikla. Objasnite mu da prvo treba da uspori, zatim da ukoči i da odmah skine nogu sa pedale koja se nalazi na strani na koju se bicikl nagnuo ili da skine noge sa obe pedale i da se osloni na nogu koja je u trenutku kad bicikl stane bliža tlu.
Dete držite na oku čak i kada počne samo da vozi, jer će mu biti potrebno neko vreme da stekne potpunu sigurnost i rutinu.
Foto: bikeauckland.org.nz, fascol.com, health.harvard.edu

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci