Predškolci
04.04.2022.

Red mora da se zna!

Svake godine, nekako s proleća, na dečja igrališta stigne nova ekipa klinaca, onih koji su jesenas još bili mali za ovaj vid zabave, što povećava rizik od povreda, svađa, roditeljskih svađa i raznih drugih nevolja. Parkići sa spravama za igranje dece su mesta gde se okupljaju mališani najrazličitijih uzrasta i roditelji najrazličitijih navika i naravi, pa u njima moraju da važe i da se poštuju osnovna pravila koja svima garantuju bezbednost.
Prvo važi za vas roditelje, a ostala treba da ponavljate deci sve dok ih ne upamte.

Pazite na svoje dete!


Kada bi svaki roditelj vodio računa o svom detetu, čuvao ga od drugih i štitio druge od njega, bilo bi daleko manje povreda, koškanja i nevolja. Nažalost, mnoge tate danas pažljivije proveravaju da li im je „pao tiket“ nego što motre na dete, a mame rađe prave selfije nego da idu za ćerkom koja drugoj deci otima igračke.
Ne, ne treba da lebdite nad njima, da se uplićete u igre i svađe, ali ne smete da ih ispuštate iz vida!

 

Ne penji se uz tobogan!


Znamo da je lepo i zabavno gledati svoje dete koje se vešto penje uz tobogan do vrha, ali to nije pametno čak i kada je jedino na igralištu, jer će to uraditi i u prisustvu druge dece. U tom slučaju povreda je skoro neizbežna, jer ne znate da li će se mališan koji je krenuo da se spušta hteti, umeti i moći da se zaustavi pre nego što udari vaše dete.

Kloni se male/starije dece!


Bilo da je vaše dete malo, novajlija na igralištu, bilo da je „starosedelac“, ono mora da nauči da bude pažljivo kako se ne bi povredili ili kako ne bi povredilo nekog drugog. Najbolje je da mu na konkretnim primerima, a sigurno će ih biti, pokažete šta se dešava kada petogodišnjak padne preko dvogodišnjaka ili kad desetogodišnjak saplete daleko manje dete. Velika deca imaju svoje igre koje mala ne mogu da „prate“, ali zato i jedni i drugi moraju da paze šta rade i kako se kreču.

Ljuljaške nisu bezazlene!


Najveći broj povreda na dečjim igralištima nastaje na i oko ljuljaški. Dete koje ne gleda kuda hoda može da zadobije veoma jak udarac ili potres mozga, pa čak i da ostane bez zuba ako na njega naleti neko ko se ljulja. Zato dete naučite da se drži što dalje od ljuljaške, pune ili prazne, jer je ona u oba slučaja može da bude izuzetno opasna.

Pažljivo silazi sa klackalice!


Većina dece nije u stanju da se duže od nekoliko minuta fokusira na jednu aktivnost što, kada je o klackalicama reč, ume da bude veoma opasno. Ako poželi da ustane bez najave, dovešće vršnjaka s kojim se do malopre klackao u nevolju i izložiće ga velikom riziku od povređivanja. Zato je važno da naučite dete da to ne radi, ali i da uvek bude spremno da se dočeka na noge ako njegov partner za klackanje odluči da ode.

Foto:mkzsfoto-pixabay, skitterphoto-pixabay, TheOtherKev-pixabay, erge-pixabay-1

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Tobogani 03/7243
Tobogan za decu  03/7243  
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.199,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Trotineti za trikove 10390090003
Trotinet za trikove Dexter Urban Poppy Red 10390090003
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.800,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Kostimi uvode decu u nove dogodovštine stimulišući ih da svemu daju svoj ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.399,00 RSD
Veličina
152cm
164cm
Sačuvano u omiljne
Dostava artikla se naplacuje  1000rsd zbog njegove tezine. Bastenska kucica 04/12153...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
13.499,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci