Predškolci
18.04.2022.

Napravite vrt na terasi

Sa toplim i sunčanim vremenom dolazi period sređivanja cveća, bašte i terase. Gotovo da nema deteta koje ne voli da učestvuje u ovim poslovima. Kroz sejanje, sadnju i negu biljaka deca se uče odgovornosti i disciplini, a ukoliko vole povrće koje može da se gaji na terasi, biće oduševljeni kada im stigu prvi plodovi.

Baštovanstvo i deca

Sejanje, presađivanje, zalivanje i igranje zemljom imaće veoma pozitivan uticaj na motoriku mališna, pa će na taj način mnogo naučiti o svetu oko sebe - šta je veliko, a šta malo, šta je teško, a šta lako... Gajenje biljaka odličan je način da zadovoljite dečju radoznalost i potrebu da se osećaju odgovornim za nešto, da se osećaju odraslo. Ako klinici nisu ljubitelji salata i povrća, ovo moža da ih natera da ih zavole.

I terasa je idealno mesto za rasad biljaka

Ukoliko nemate dvorište, na terasi izaberite kutak koji je osunčan veći deo dana, nekoliko većih saksija ili žardinjera, u zavisnosti od raspoloživog prostora, i seme ili rasad biljaka koje želite da gajite. Baštu dodatno ukrastite malim papirnim vetrenjačama i zvončićima za vetar. Da bi mališanima baštovanstvo bilo zanimljviije, nek oslikaju saksije, posude za biljke i kantice za zalivanje. 

Koje sve biljke možete gajiti na terasi

Na terasi mogu da se gaje čeri paradajz, paprike, zelena salata, kornišoni, blitva, šargarepa i skoro svi začini, ali samo ako naučite koliko često ih treba zalivati i kako pratiti njihov rast. Što se tiče pribora, zbog mališana birajte plastičan. O nekim biljkama, onim zahtevnijim ili osetljivijim, brinite zajedno, ali obavezno detetu  poverite makar jednu saksiju koja će biti samo u njegovoj nadležnosti.

Ukoliko su deca manja, to će svakako zahtevati nadzor, a ako su starija, školskog uzrasta, o većini biljka mogu i sama da brinu. Sa njima napravite i plan razvoja biljaka kako biste znali šta u kojoj fazi može da se očekuje i šta treba raditi.

foto:katya-ershova-pixabay,9lnw-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci