Predškolci
25.10.2018.

Ne čekajte da zub zaboli

Iako prvu posetu zubaru treba zakazati pre nicanja prvih zubića, tokom šestog meseca, većina roditelja decu ne vodi stomatologu do treće, četvrte godine. Neki čekaju da detetu izrastu svi mlečni zubi, drugi da se pojavi problem, najčešće karijes, a i jedni i drugi greše.

Kako bi se predupredio ili odložio nastanak karijesa, a i kako bi se dete što pre naviklo na susrete sa zubarom i izbeglo strah, na preglede ga treba voditi od šestog meseca. Dinamiku narednih pregleda odrediće zubar koji će roditelje upoznati sa pravilima oralne higijene i nege zuba. Prvih nekoliko godina dete neće umeti pravilno da pere zube, čak i da mu ta obaveza nije mrska, pa će briga o njegovom oralnom zdravlju biti roditeljska obaveza. To će trajati sve dok ne utvrde da dete pravilno i dovoljno dugo pere zubiće.

Da bi se kod deteta predupredio ili razbio strah od zubarske stolice, vodite ga u stomatološku ordinaciju svaki put kada vi ili neko od ukućana mora na pregled ili na intervenciju. Zajedno sa zubarom treba da ga upoznate sa svim što se radi jer će tako lakše shvatiti da to nije ništa strašno. Naravno, to važi samo za bezbolne intervencije koje ne prate jauci, bolne grimase i liptanje krvi, da efekat ne bi bio sasvim suprotan od željenog.

Kad god dete vodite zubaru potrudite se da stignete na vreme, bez panike i požurivanja, kako bi ono bilo opušteno i da bi moglo da se upozna sa doktorima i prostorom. Dozvolite mu da od kuće ponese omiljenu igračku kako bi imalo nešto što će mu koliko-toliko odvlačiti pažnju i "držati strah", ohrabrite ga pričom o lepom osmehu i zdravim zubima koje će imati kad poraste ukoliko vodi računa o zubima.
A kada pregled prođe, nagradite vašeh malog heroja nekom lepom sitnicom ili ga odvedite u bioskop ili na kolače. Neka ovo postane ritual koji će povezivati s odlaskom zubaru. 

foto: Guía Infantil, smilemakers, simplydentalchatswood

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

24.
Jul
2023
Predškolci
03.
Jul
2023
Predškolci
26.
May
2023
Predškolci