Predškolci
23.07.2018.

Ribaj, ribaj, nek se puši!

Ako je verovati roditeljima, sva deca su, čak i ona sasvim mala, savršeno sposobna da naprave neviđenu poplavu u kupatilu, a ako je verovati razvojnim psiholozima, većina klinaca do poslaska u školu može da nauči samostalno da se kupa bez posledica po komšijski plafon. No, kako su deca različita, ipak samo vi kao roditelj možete da procenite da li je vaš mališan voljan i sposoban da se dobro nasapunja, da opere baš svaki deo tela, da ispere kosu i da pritom, što je najvažnije, ne ugrozi svoju bezbednost. Zato ga držite na oku dok se ne uverite da je savladalo sva pravila kupanja.

Kada zaključite da je vaše dete dovoljno veliko da počne samo da se kupa, pre nego što krenete da ga učite kako se peru intimni delovi tela, leđa i nožni prsti, naučite ga kako da bude bezbedno. Najveća opasnost deci preti od padova, jer kada može da bude klizava, ali i od opekotina, ako greškom pusti vruću umesto mlake vode. Prvo utvrdite da li je u stanju da se nosi sa tim, pa tek onda pređite na higijenu.
Uklonite sve potencijalne opasne predmete iz kupatila - brijače, turpije za pete, bilo koje opasne hemikalije - kako ne bi došlo do iskušenje da ih uzima u ruke dok je samo, i obavezno stavite gumenu podlogu na dno kade.

U početku ga posmatrajte da li se pere kako treba, vraćajte ga na delove tela koje je preskočilo, kontolišite da li koristi gel, sapun i šampon ili mu se kupanje svodi na polivanje vodom... Tek kad utvrdite da sve radi kako treba možete da ga ostavite samo.

Međutim, tu se vaš posao ne završava jer ćete svakako morati da ga kontrolišete. Da proverite da li se dobro ispralo, da li ima ostatke šampona u kosi, da li je zbog odsustva nadzora kupanje pretvorilo u brčkanje.

Objasnite mu da je svrha kupanja i tuširanja prvenstveno održavanje higijene, uklanjanje neprijatnih mirisa i nečistoće sa tela, a da opuštanje i uživanje dolaze na kraju. Da bi ovaj važan posao dete ozbiljno shvatilo, zajedno izaberite sredstva za higijenu, bilo da je reč o gelovima, šamponima i sapunima ili mleku i kremi za negu kože nakon kupanja. Takođe, treba da ga naučite da samo spremi sve što mu je potrebno - peškir, papuče, veš... i da se trudi da ne kvasi kupatilo više nego što mora, jer to posle treba brisati.
foto: elpais.com, Okdiario, xalingo.com.br, vix

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci