Predškolci
04.06.2018.

Mudro birajte obuću

Za razliku od nas, deca ne nalaze ama baš nikakvo zadovoljstvo u kupovini obuće. Čak se ni one šmizlice koje traže da im se haljinica upari sa baletankama, šnalicama i naočarima za sunce neće biti saradljive kad dođe do obilaska prodavnica i isprobavanja obuće, a kamo li njihovi vršnjaci za koje je odlazak u šoping ravan kazni.
Pa kako onda što brže i što lakše kupiti detetu obuću?

Nova obuća za decu se kupuje kad stara omali i kad se pohaba, na smeni godišnjih doba, ali i u posebnim prilikama, što je realno i najređe. Nikako ne treba čekati da izbiju žuljevi, pa bi s vremena na vreme valjalo proveriti da li detetu i dalje odgovara ono što nosi. Obuća može detetu da bude taman, a da opet bude neodgovarajuća ako se deformisala, ako se tabanica oštetila i ako se previše „opustila“ pa ne drži nogu. Sve ovo treba imati na umu i kontrolisati redovno da ne biste došli u situaciju da detetu novi par treba „sad za sad“.

Ako želite da izbegnete višečasovno „razvlačenje“ s detetom po tržnim centrima, pre nego što dođe vreme za kupovinu sami obiđite nekoliko prodavnica ili sajtova, da se upoznate sa ponudom i cenama. Tako ćete, kad dođe dan za šoping, znati šta tačno tražite, na čemu će vam dete biti zahvalno.
Inače, obuću uvek treba kupovati u popodnevnim ili večernjim satima. Ovo pravilo važi kako za nas odrasle, tako i za decu, jer i njihova stopalca mogu da oteknu nakon celodnevnog trčkaranja.

Dok su deca mala, obuću im treba kupovati samo u specijalizovanim prodavnicama, jer će vam pomoć i saveti iskusnih prodavaca biti dragoceni. Oni bolje od svih nas znaju kako da animiraju klince koji ni najmanje nisu zainteresovani za isprobavanje nove obuće, a znaju i da procene šta kakvom stopalu odgovara, da li cipele stežu, da li sandale žuljaju, da li su patike velike ili su knap. Inače, kada je o veličini reč, deci nikada ne kupujte veliku obuću, računajući da će im stopala brzo porasti, jer to nije bezbedno. Međutim, uvek treba insistirati da dete proba par, jer većina ljudi, a samim tim i dece, ima jedno „jače“ stopalo.

Evo još nekoliko saveta koji vam mogu biti od koristi:

* Ne terajte ih da probaju bezbroj modela jer će brzo izgubiti stpljejnje. Neće sarađivati ili će vam, kako bi "prekratilo muke" , reći da mu odgovara i ono što posle neće moći da nosi.
* Ako dete ne sarađuje ili je preumorno, odložite kupovinu za drugi put. U suprotnom ćete kupiti nešto što vam se ne dopada, nešto skupo, malo ili veliko.
* Obuća za posebne prilike, kao što su rođendani, svadbe i fotografisanje u vrtiću, ne mora da bude ni kožna ni skupa, jer će je dete obuti jednom, eventualno dva, tri puta.
* Obuća za leto treba da bude izrađena od kože ili platna, da se noga u njoj ne bi znojila.
* Mala deca treba da nose obuću koja im „drži“ skočni zglob.
* Đon dečje obuće treba da bude elastičan i fleksibilan, a valjalo bi da postoji i anatomski uložak.
* Izbegavajte pertle, „čičak“ je bolje rešenje.
* Nikad, ali nikad ne kupujte malim devojčicama cipelice i sandalice sa štiklicama

Foto: babyvine.com.au, dailymail.co.uk, oncc.ru, plantarfasciitisshoesjudge.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci