Predškolci
29.04.2018.

Novac ne pada s neba

Kada je Džejn Perl, koautorka knjige "Deca, bogatstvo i posledice", rekla trogodišnjem sinu da nema para za novu igračku, on joj je lakonski odgovorio: "Samo idi u banku, tamo će ti dati novac". Iako je mislila da je još mali za lekcije o zarađivanju i trošenju, Džejn je shvatila da je to zapravo idealan trenutak da objasni detetu odakle novac dolazi.
Ukoliko se i vi susrećete sa sličnim opaskama vaše dece, poslušajte savete ove iskusne mame.

1. Novac ne raste na drvetu
Kada dete vidi novčanice koje izlaze iz bankomata nakon stiskanja dugmića, pomisliće da je novac neograničen resurs, pa mu vi tada lepo objasnite da se pare zarađuju, a da vam ga banka samo čuva i daje samo onoliko koliko imate na računu.

2. Odredite mu džeparac
Svake nedelje odredite detetu sumu koju može da potroši i ostanite dosledni. Tako će naučiti da racionalno raspolaže novcem i da postavlja prioritete pri kupovini.
Ukoliko danas potroši čitav iznos za kupovinu figurice svog omiljenog crtanog junaka, ostaće bez sladoleda do kraja nedelje, što će biti sjajna lekcija. Tako će naučiti da troši racionalnije.

3. Naučite ga da ne mora sve da se kupi
Naučite ga da je bolje da štedi novac za nešto što mu je istinski važno, a posebno da ne troši pare za nešto što mu nije neophodno.Pokažite mu da je pica koju ste sami napravili podjednako ukusna kao i kupovna, da ne mora da kupuje vodu svaki put kad krene napolje, jer voda može da se ponese i od kuće...

4. Novac može i da prespava
Neka mu planiranje svake kupovine postane rutina. Pre polaska u nabavku, napravite spisak, odredite u koje radnje i markete ćete svratiti, odredite okvirni cenovni rang za skuplje proizvode i budžet. Tako će dete od vas naučiti da planira, štedi, kupuje racionalno i da deo novca koji ima u kasici sačuva, a ne da odmah, impulsivno potroši svaki dinar koji dobije od bake i dede ili ujaka.

5. Naučite ih da štede za krupne stvari
Vaše dete želi novu igračku ali nema dovojno novca u kasici? Predložite mu da štedi dok ne prikupi dovoljno novca. Za njega će biti neprocenjiv osećaj kada u radnji sam bude plaćao ono što mu se dopada, a uz to će naučiti da nije lako stići do cilja.

6. Nekontrolisano oticanje novca valja sprečiti
Pokažite im da je korisno da beleže ono što kupuju i vode računa o tome gde novac dolazi i na šta ga troše. Neka čuva račune i neka beleži troškove, jer se tako sprečava razbacivanje para na nepotrebne stvari.

8. Imunitet na reklame se stiče godinama
Naučite dete da razvije zdravu skepsu prema reklamama za popularne proizvode, igračke, patike, nove modele bicikala i rolera.... Objasnite mu da mu većina toga nije potrebna i da mu skupa odeća i najnoviji model telefona neće doneti istinsku popularnost u društvu. 

izvor: parents.com

foto: senvs.com.br, Expansión, Eroski Consumer, Carrie Elle, Hip2Save

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno