Predškolci
22.01.2018.

Igre sa svih meridijana

Možda vaša deca neke od ovih zemalja ne mogu da nađu na mapi, ali to ne znači da neće uživati u igricama koje igraju njihovi vršnjaci sa svih meridijana. Kada sledeći put začujete: „Mama, dosadno mi je!“, pozovite drugare iz komšuluka i započnite jednu od ovih igara. Nama su sve noeve i nepoznate, a samim tim i zanimljivije. Dobro će se zabaviti, naučiće nešto o drugim kulturama i običajima, a usput će se slatko ismejati. To je i najvažnije, jer smeh zvuči isto na svim jezicima!

Čile: Trči, trči guaraka
Reč guaraka označava predmet koji je katapultiran, odnosno predmet koji se kreće velikom brzinom.
Igrači:  5 i više, uzrast 5 +
Pravila: Sva deca sede formirajući krug, žmure i pevaju „Corre, corre guaraca – „Trči, trči guaraka“, a jedno dete trčkara oko njih držeći maramu u ruci.  Trudeći se da ne bude primećeno, dete koje trci, spušta lagano maramu na leđa jednog od igrača koji sede u krugu trudeći se da to uradi gotovo neprimeno i ukoliko uspe da pretrči ceo krug a da igrač koji sedi ne primeti da je marama na njegovim leđima, igrač koji sedi ispada iz igre. Ukoliko dete koje sedi oseti da je marama pala na njegova leđa i dotakne dete koje stoji, onda ono ispada iz igre. Ukoliko ne uspe da ga dotakne, igra se ponovo, s tim što dete koje je do sada sedelo postaje trkač.
 

„Trči, trči guaraka“ mnogo podseća na našu igru "Ide maca oko tebe".
 

Grčka: Statue
Igrači: 4 i više, uzrast: 4+

Pravila: Jedno dete koje može biti izabrano izvlačenjem štapića ili bacanjem kockice staje na stranu, žmuri i broji u sebi namjanje do 10. Ostali igrači se kreću oko njega, ali ne znaju kada će on da prestane da broji, da otvori oči i vikne "Statua!". U tom trenutku svi moraju da se „zamrznu“, da zauzmu položaj neke od brojnih statua iz antičkih vremena i da se ne mrdaju. Da bi bili što uverljiviji, mogu da koriste štapiće, mačeve, krila i sve ostale rekvizite koje i dan danas u rukama imaju junaci i bogovi iz Stare Grčke. Prvi koji se pomakne biva izbačen iz igre, a onaj koji ostane poslednji žmuri i broji iznova. Ovo je odlična igrica za vežbanje balanca i koncentracije.

I mi imamo sličnu igru. Zove se "Ledeni čika".

Australija: Skipi ru kengur
Zemlja koja je dom koala, kljunara, vombata i naravno kengura po kojma je ova igrica i dobila ime.

Igrači: 6-25, uzrast 3+
Pravila: Deca sednu formirajući krug dok jedna odrasla osoba bira jedno dete koje treba da čučne u centar kao prvi „skipi ru kengur“. Dete čuči zatvorenih očiju, a ostala deca pevaju u glas: „ Skipi ru kegure, na suncu što dremaš, stiže strašni lovac, bolje ti je za beg da se spremaš.  Beži, beži, beži".
Potom moderator pokaže prstom na jedno dete iz kruga i ono treba da dotakne "rkupi ru kengura" po ramenu i izgovori – „Pogodi ko te je dotakao samo da se zabavi“ i čeka. "Skipi ru kengur" treba da prepozna glas svog drugara i imenuje ga.
Ukoliko pogodi ime, oni se menjaju i igra se nastavlja dok svako se sva deca ne nađu u centru kruga.

Izrael: Go-go loptice
Tokom leta deca igraju ovu igricu sa malim kajsijama koje su kod njih poznate kao go-go kajsije, a potrebne su im i male kartonske kutije.

Rekviziti: Najmanje 20 malih kajsija, loptica, žireva, klikera ili kamenčića po igraču; kutija od cipela za svakog igrača
Pravila: Prvo treba pripremiti kutije za igru. Duž jedne strane se izbuši šest rupa različitih veličina, s tim da prva treba da bude samo malo veća od kajsije (loptice. žira, klikera...), svaka naredna malo veća, a šesta najveća. Svakoj rupici treba dodeliti određeni broj bodova po pravilu - što je rupa veća, donosi manje bodova i obrnuto. Igrač sa udaljenosti od metar, metar i po ubacuje jednu po jednu lopticu u kutiju drugog igrača. Ukoliko uspe, dobija od igrača čija je kutija onoliko loptica koliki broj bodova nosi rupa koju je pogodio. Ukoliko promaši i loptica završi van kutije gubi jednu lopticu sa svoje gomile i ona biva dodeljena igraču u čiju kutiju ubacuje loptice. Pobednik je onaj ko skupi najviše bodova. 

Gana: „Pilolo kamenčići“
Igrači: 6, uzrast 4+

Rekviziti: Štapići, kamenčići ili novčići, po jedan za svakog igrača.
Pravila: Na početku igrice određuju se kapiten ekipe i granična linija. Kapiten treba da sakrije novčiće na različita mesta dok su drugi igrači okrenuti leđima. Potom, kapiten stane iza granične linije da bi mogao da vidi koji igrač će stići prvi. Kada kapiten izgovori „Pilolo“ što znači „ vreme je za potragu“ uključuje se štoperica i igrači kreću da traže novčiće i trude se da ga što pre prenesu preko granične linije. Pobednik je onaj koji stigne prvi, a može se igrati i na .bodove. Prvi dobija najviše15, drugi 10 i treći 5. a na kraju se bira pobednik po ukupnom broju bodova.

izvor: parents.com

foto: parents.com, twitter.com/1stLeeSouth Brownies, Milwaukee Public Schools, stmbrookeh.blogspot.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci