Predškolci
17.01.2018.

Nek reči poteku

Sigurno ste 1.000 puta čuli da je svako dete priča za sebe i da ih ne treba upoređivati, jer oni rastu, razvijaju se i napreduju sopstvenim tempom. Jedno je spretnije, drugo brbljivije, jedno je ješno, drugo mrljavo, jedno gorostas, drugo mrvica, a oba od prosečno visokih roditelja...
Međutim, da se ne lažemo, ipak postoje i neke norme, standardi i očekivanja. Ne, oni ne služe da vas plaše, već da vam skrenu pažnju na sve ono što treba korigovati i na čemu treba raditi.
Tako je i sa razvojem govora.

Danas se čak ni pedijatri i logopedi više ne smeju na onu čuvenu upadicu kad dvogodišnjak ne progovara – Sve mu je potaman pa ćuti – i savetuju roditeljima da se ipak konsultuju sa stručnjacima. Ako ništa drugo, oni će proceniti detetov razvoj, a vi ga u međuvremenu ohrabrujte i pomozite mu da „prelomi“ preko jezika ono što mu je na pameti.
– Dete od dve, dve i po godine već bi trebalo da izgovara pravilne rečenice tako da ga razumeju i drugi, a ne samo članovi porodice, da koristi lične zamenice, a sa tri godine da razume skoro sve što mu odrasle osobe govore – objašnjavaju pedijatri.

Čak i ako vaše dete nema nikakav problem s razvojem govora, trebalo bi da radite s njim, ali kroz igru i zabavu. Podsticaj i pohvala daće bolje rezultate od kritike za svaku grešku, pa ih zato ne koristite za predavanje već se fokusirajte na ono što je dobro. Tepanje nije dobra ideja, ali zato uživljavanje u razne uloge, menjanje glasova, naglaska i intonacije prilikom razgovora deluje veoma motivišuće na klince, a od pomoći će vam biti još neki saveti koje smo izdvojili za vas.

* Čitajte im što više.
* Razgovarajte o običnim stvarima – o ručku koji kuvate, psu pored kojeg prolazite na ulici, komšinici koju ste sreli, stvarima u izlozima i onim koje ste stavili u korpu, vešu koji kačite da se suši...
* Igrajte se s njima. Ako dete glumi vozača automobila, pitajte ga gde ide, s kim putuje, da li je sipalo benzin, koju pesmu sluša na radiju, pa je potom zajedno otpevajte.
* Nadovezujte se na ono što dete izgovori i produbljujte razgovor. Kad dete uzme svoj vozić i imenuje ga, vi dodajte „Da, to je lep crveni voz“. Tako se dete uči da opaža detalje, da podrobnije opisuje stvari i da reči pretvara u rečenice.
* Gledajte ih u oči kad vam nešto govore. Ne mrštite se ni kad greše, ni kad ih ništa ne razumete, jer to njih frustrira više nego vas. Pomozite im da pravilno izgovore reč tako što ćete je strpljivo, jasno i glasno ponavljati podeljenu na slogove,.
* Ne ostavljajte ih ispred upaljenog televizora i ne zabavljajte ih mobilnim telefonima i tabletima.

Foto: howtoadult.com, babyrulestheworld.com, thebump.com, parents.com, parent4success.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci