Predškolci
14.10.2017.

Usadite im zdrave navike

Zdrave navike stiču se od najranijeg detinjstva, a tada se deca uče i disciplini koja će im olakšati odrastanje i sve što u životu budu radili. Nažalost, da disciplinovanje ne ide uvek lako znaju svi roditelji koji su u to uložili mnogo godina i truda, ali se na kraju, verujte, sve to višestruko isplati. Budite istrajni i uporni, budite im, kao i u svemu drugom, dobar primer, sve će ići lakše.
Evo 10 dobrih navika koje svako dete, ali i odrastao čovek treba da usvoji.

1. Doručak je obavezan
Nisu nas bake za džabe učile da se bez doručka ne izlazi iz kuće... Čak i ako do sada niste doručkovali, počnite to da činite čim dobijete decu i napravite od toga mali porodični ritual. Doručak ne mora uvek da bude kaloričan i obilan, važno je da svi zajedno pojedete nešto ujutro pre odlaska u školu, vrtić i na posao. Neka od vas uče šta je zdrava ishrana i koje namirnice nam obezbeđuju dovoljno energije i snage za čitav dan. 

2. Redovno pranje ruku
Možda zvuči kao nešto što se podrazumeva, ali često predstavlja izazov za mnoge rodiltelje koji se svakodnevno bore s decom koja zaboravljaju da ruke moraju da se operu pre i posle jela, nakon dolaska iz vrtića i škole kući, a naročito posle igre u parku i sa kućnim ljubimcima.
I o važnosti redovnog i pravilnog pranja zubića, kupanja i pranja kose učite decu od malih nogu. 

3. Fizička aktivnost
Danas deca previše vremena provode uz kompjutere, igrice i u zatvorenom prostoru, pa ih prosto treba terati napolje i učiti da uživaju u svežem vazduhu, vežbanju, pešačenju i fizičkoj aktivnosti. Ni ovo, nažalost, ne može da se reši preko noći, pa je najbolje da svi porodično provodite što manje vremena ispred televizora, a što više u šetnji.
I, da... Šetnja po tržnom centru se ne računa.

4. Zajednički obroci
Od trenutka kada počnu da jedu obroke namenjene čitavoj porodici, potrudite se da makar nekoliko puta u toku nedelje jedete zajedno. To će biti idealna prilika da ih učite bontonu za stolom, za razvijanje bliskosti, za iskrene razgovore, za deljenje iskustava...

5. Svakodnevo čitanje
Bilo da je u pitanju ista bajka kojom ćete ih uspavljivati svako veče, listanje slikovnica i zajedničko smišljanje priča, neka ritual druženja sa knjigom bude deo njihove svakodnevice od najmlađih dana. Samo tako će zavoleti čitanje, a to je, sećamo se svi mi odrasli, najbolji način za opuštanje.

6. Što manje gaziranih pića
Znamo da je nemoguće izbeći ih u potpunosti, ali potrudite se da ih pijete što ređe i što manje, jer gazirani napici negativno utiču na zdravlje, probavu i telesnu težinu. Umesto gaziranih sokova deci nudite vodu i sveže ceđene sokove bez dodatnog šećera. 

7. Dovoljno kvalitetnog sna
Oduvek se govorilo da deca rastu u snu, što nije daleko od istne. Neka spavaju koliko god im je potrebno, dozvolite im da u toku vikenda odremaju i duže nego tokom nedelje kada ustaju rano zbog vrtića, škole i obaveza. Zdrav, okrepljujuć san neophodan je i nama odraslima, a kamo li deci koja se razvijaju, 

8. Zaštita kože od sunca
Od trenutka kada smeju da krenu sa izlaganjem suncu, od prvog letovanja i mora, učite ih o važnosti korićšenja odgovarajućih preparata za negu kože i zaštitu od sunčevih zraka. 

9. Korišćenje pojasa
Neka im pojas uvek bude vezan u toku vožnje, a kada dovoljno porastu da mogu sve da razumeju, razgovarajte s njima o bezbednosti u saobraćaju. Važno je da od malih nogu steknu naviku da se vezuju u autu, da bicikl i rolere voze sa štitnicima i kacigom, jer samo tako mogu da se sačuvaju od ozbiljnijih povreda. 

10. Pozitivan stav
Negovanje pozitivnog stava prema životu i u situacijama kada stvari ne idu onako kako bismo želeli uči se i usvaja od malena. Deca gledaju i uče od nas. Stoga im vi morate biti takav primer, optimizma, vedrine i pozivnog pogleda na izazovne životne situacije. Na taj način izgradiće više samopouzdanja i vere u sebe, što je neophdna osnova za uspešan i zdrav život. 

foto: childrens.com, Webconsultas, Mamidecora, Maternidad Fácil

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

18.
Apr
2022
Predškolci
04.
Apr
2022
Predškolci